15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:36
No menu items!

FIASCO LA DNA. Cele două experte din dosarul lui Marian Oprișan au fost achitate

spot_img

Elena Valentina Muşuroiu şi Ileana Roxana Cernea (fostă Pintea), expertele arestate în ianuarie 2015 și trimise apoi în judecată de DNA în dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan – achitat ulterior de judecători  – au fost achitate și ele. Decizia a fost luată, marți seară, de magistrații Tribunalului București. Asta, după ce, anul trecut, cele două femei au stat mai bine de șase luni după gratii.

La începutul lunii septembrie, cele două experte contabile au obținut în instanță rejudecarea încadrării juridice făcute de procurorii DNA în cazul lor.

Expertele ValentinaMuşuroiu şi Roxana Cernea (fostă Pintea) au ridicat excepţii de neconstituţionalitate în apărarea lor şi au invocat faptul că dosarul “Căprioara” a fost soluționat cu achitare completă pentru învinuiţi. Aceeași decizie a fost luată de judecători şi în dosarul disjuns, care s-a judecat la Tribunalul Prahova, în care inculpaţi au fost constructorii.

Din aceste motive, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis, la începutul lunii septembrie, să repună pe rol dosarul celor două experte şi să ia în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptelor.

Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena-Valentina Muşuroiu au fost reţinute de DNA pe 10 ianuarie 2015 și au rămas apoi în arest mai bine de jumătate de an, sub acuzațiile de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțineau atunci că, Ileana Cernea a fost desemnată de instanţa de judecată, pe 10 iulie 2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul care-l viza pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan.

Conform atribuţiilor stabilite de instanţă, Ileana Cernea trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective. „Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului”, scriau procurorii în documentele prin care au cerut arestarea celor două experte contabile.

Anchetatorii susţineau că cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Elena Muşuroiu, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv. Astfel, Ileana Cernea ar fi acceptat ca Elena Muşuroiu să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte, prin semnarea documentului.

R.D.