12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 10:06
No menu items!

Scandalul “Black Cube”. Cei doi angajați ai firmei israeliene, pedepse cu suspendare. Precizările SRI

spot_img

Cei doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz –acuzați că ar fi spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe apropiați ai acesteia  – au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Israelienii şi-au negociat o condamnare cu suspendare şi muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru o perioadă de 60 de zile.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul București, instanța stabilind pentru 7 noiembrie data pentru desfășurarea procesului.

Cei doi angajați ai firmei Black Cube sunt cercetați în prezent în libertate, sub control judiciar.

Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pe 3 aprilie, find acuzați că ar fi încercat să strângă informaţii care să o compromită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Operațiunea purta numele de cod “Tornado”. Tot pe 3 aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a arestat preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI.

Acţiunea a fost efectuată cu ajutorul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, cu ajutorul Serviciului Grupări Infracţionale Violente, DIICOT având şi suportul SRI pe anumite segmente.

De altfel, SRI a precizat, marți, într-un comunicat de presă că “respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube”.

“În legătură cu speculațiile apărute în spaţiul public în care numele directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, este menționat de către persoane faţă de care se efectuează urmărirea penală, Serviciul Român de Informații  face următoarele precizări.

Serviciul Român de Informații  nu comentează pe marginea unor dosare penale aflate în lucru.

Serviciul Roman de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube.

Menționam că niciodată, în nicio situație şi în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar.

De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului şi potrivit competenţelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz”, se mai arată în comunicatul SRI.

R.D.