4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 8:25
No menu items!

DNA cere arestarea Elenei Udrea într-un alt dosar penal. VEZI ACUZAȚIILE

spot_img

Procurorii DNA cer arestarea deputatului Elena Udrea într-un nou dosar, în care fostul ministru al Turismului și Dezvoltării este acuzat de luare de mită, trafic de influență și spălare de bani.

Anchetatorii au stabilit că în 2010, când era ministrul Dezvoltării, Elena Udrea I-a influențat pe responsabilii din Ministerul Economiei și din Hidroelectrica, pentru a asigura unui om de afaceri derularea unui contract cu compania de stat. Udrea, susține DNA, ar fi luat în schimbul acestui serviciu, de la afaceristul respectiv, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari. Suma a fost împărțită astfel – 3,8 milioane USD primiți cash, plus o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media. Ca să ascundă că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, Udrea i-ar fi solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate. De asemenea, anchetatorii mai susțin că în aceeași perioadă ca ministru, Udrea ar fi scos din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA vila Săbărel din Eforie Sud, cu o suprafață de 700 de mp, și ar fi vândut-o la un preț subevaluat, pentru a ascunde beneficiarul real.

Concret, procurorii spun că vânzarea vilei de la malul mării, cu suma de 56.425 de euro, prin negociere directă și cu recunoașterea unor investiții de peste 7.000 de euro, care nu fuseseră realizate de fapt, către firma Romlit Spectrum SRL, a fost o operațiune ilegală, deoarece firma este una controlată de o persoană din anturajul Elenei Udrea. Firma respectivă apare chiar ca fiind creditată de Udrea prin intermediul unei rude, împrumutul nefiind declarat.

DNA a mai stabilit că directorul general al Carmen Silva 2000 SA a fost constrâns de reprezentantul firmei să încheie un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare al vilei, pentru ca societatea să își treacăîn proprietate imobilul.

Procurorii mai spun că Elena Udrea l-ar fi influențat și pe primarul din Eforie Sud pentru ca reprezentanții societății să obțină și terenul aferent vilei, la un preț la jumătatea valorii reale de piață.

Elena Udrea este acuzată că ar fi primit foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, contravaloarea lucrărilor făcute la vilă, firma respectivă având contracte în derulare și cu CNI-ul condus la acea vreme de Ana Maria Topoliceanu, prietena Elenei Udrea și denunțător al aceteia în alte dosare penale. Beneficiarul real al vilei, spun procurori, este chiar Elena Udrea, care a încheiat toate tranzacțiile prin persoane interpuse.

Cererea DNA a fost trimisă prin Ministerul Justiției, Camerei Deputaților.