15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 19:44
No menu items!

Rușii își repară tancurile cu piese de la mașinile de spălat și frigidere

spot_img

Rușii sunt nevoiți să folosească cipurile de la mașini de spălat și frigidere pentru echipamente militare, din cauza sancțiunilor occidentale, a spus secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, citată de Washington Post.

„Avem relatări de la ucraineni că atunci când găsesc echipamente militare rusești pe teren, acestea sunt pline cu semiconductori pe care i-au scos din mașini de spălat vase și frigidere”, a declarat Raimondo în timpul unei audieri în Senat.

Exporturile de tehnologie din SUA către Rusia au scăzut cu aproape 70% de când au fost impuse sancțiunile, la sfârșitul lunii februarie, a spus Raimondo, al cărei departament supraveghează controlul exporturilor care formează o mare parte a pachetului de sancțiuni. Peste 30 de alte țări au adoptat interdicții similare la export, care se aplică și în Belarus.

„Abordarea noastră a fost să tăiem accesul Rusiei la tehnologie, pentru a le paraliza capacitatea de a continua operațiunea militară. Și exact asta facem”, a spus Raimondo.

Informațiile despre semiconductori au venit de la oficiali ucraineni, care i-au spus lui Raimondo că, atunci când au desfăcut tancurile rusești capturate, au găsit piese luate de la frigidere și utilaje comerciale și industriale care par să înlocuiască alte componente indisponibile, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Comerț, Robyn Patterson.

În declarațiile sale la Senat, Raimondo a vorbit și despre rapoarte recente conform cărora doi producători ruși de tancuri au fost nevoiți să oprească producția din cauza lipsei de componente. Casa Albă, de asemenea, a evidențiat anterior aceste rapoarte, spunând că Uralvagonzavod și Uzina de Tractoare Celiabinsk au oprit producția.

Cipurile sunt creierul care operează cele mai moderne electronice, de la electrocasnice la avioane de luptă. Rusia produce puține cipuri, bazându-se pe importuri de la companii asiatice și occidentale.

Cei mai mari producători cipuri din lume au început să întrerupă livrările către Rusia la sfârșitul lunii februarie, după ce au intrat în vigoare sancțiunile occidentale.

Armata Rusiei s-a bazat mult pe componentele electronice occidentale. Dronele militare rusești doborâte deasupra Ucrainei erau pline de electronice și componente occidentale, potrivit grupului Conflict Armament Research din Londra, care a studiat dronele.

Iar, imagini cu o mașină de spălat, probabil furată dintr-o casă și dusă tocmai pe un câmp, în tranșee, au fost surprinse de militarii ucraineni, care au descoperit pozițiile rușilor și au fost publicate de agenția Nexta pe contul de Twitter.

                                                                                                                    Adina Silav