17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 9:03
No menu items!

DIICOT i-a dat NUP lui Traian Băsescu UPDATE

spot_img

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au soluționat cu „neînceperea urmăririi penale” plângerea formulată de senatorul PNL Ioan Ghișe împotriva lui Traian Băsescu sub acuzația de uzurpare de calități oficiale.

Plângerea lui Ioan Ghișe are două capete de acuzare – unul împotriva lui Traian Băsescu și celălalt, față de judecătorii Curții Constituționale. Similar cu dosarul Flota, procurorii au dat NUP în privința celui de-al doilea capăt de cerere, urmând ca, faîn cazul lui Traian Băsescu, să se constate că acesta nu poate fi cercetat decât pentru înaltă trădare, câtă vreme este președinte, astfel încât soluția să fie dată după încetarea mandatului. Practic, însă, NUP-ul este și pentru Traian Băsescu.

Potrivit sesizării depuse în septembrie, Ghișe îl acuză pe președinte că a ocupat sediul Administraţiei Prezidenţiale, la data de 28 august, „cu ajutorul unor persoane îmbrăcate în uniforme ale SPP, ştiind că la respectiva dată era şi este, şi în prezent, în situaţia de suspendat din funcţia de preşedinte, conform hotărârii Parlamentului nr 33/2012”.
Ioan Ghișe îl mai acuza pe Traian Băsescu de propagandă în favoarea statului totalitar, prin „încălcarea voinţei poporului, consemnată în rezultatele Biroului Electoral Central şi confirmate de Curtea Constituţională”.
Senatorul PNL a mai depus o plângere penală împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale care ar fi votat în favoarea invalidării referendumului: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Motoc şi Valentin Zoltan Puskas.
Judecătorii Curţii Constituţionale sunt acuzaţi de schimbarea ordinii de drept în România, prin anularea hotărârii nr. 6/2012 a CC, prin care s-a constatat valabilitatea referendumului.
Plângerea fusese înregistrată la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, dar șeful acesteia, Valentin Șelaru, a declinat competența de soluționare a ei în favoarea DIICOT.


UPDATE

Ghişe: CCR a încălcat Constituţia şi Legea Curţii

Senatorul PNL Ioan Ghişe nu este de acord cu hotărărea DIICOT de neîncepere a urmăririi penale a lui Traian Băsescu. Potrivit sesizării depuse în septembrie, Ghișe îl acuza pe Băsescu că a ocupat sediul Administraţiei Prezidenţiale, la data de 28 august, cu ajutorul unor persoane îmbrăcate în uniforme ale SPP, ştiind că la respectiva dată era şi este, şi în prezent, în situaţia de suspendat din funcţia de preşedinte, conform hotărârii Parlamentului nr 33/2012”.

“Pe ce bază i-a dat NUP lui Băsescu? Dacă referendumul a fost valabil, Băsescu este încă suspendat. Curtea are două acte normative cărora trebuie să li se supună, Constituţia şi Legea Curţii. În materie de referendum, incidenţe au din Constituţie art. 146 şi 147, iar din Legea 47/1992este art.11 aliniatul1, litera b. Niciuna dintre aceste prevederi nu conţine atribuţii în baza cărora Curtea Constituţională să hotărască ceea ce a scris în dispozitivele 3, 4, 5 ale hotărîrii nr. 6 din 21 august 2012. Adică, preşedintele interimar să plece, preşedintele suspendat să vină sau că Popescu exercită atribuţiile preşedintelui României”, a explicat Ghişe pentru Sursa Zilei.

În concluzie, a continuat liderul PNL, CCR a încălcat Constituţia şi Legea Curţii. Deci, CCR nu are dreptul să hotărască ceea ce prin Constituţie şi Lege nu este scris.

FOTO luju.ro