miercuri, 20 ianuarie 2021 - 16:12

Deloitte: 60% din locurile de muncă din România ar putea fi afectate de economia digitală

Avocatul Poporului îi cere ministrului Sănătății verificări pentru dispariția medicamentului Euthyrox

Avocatul Poporului i-a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să dispună efectuarea de noi verificări privind disponibilitatea Euthyrox pe piaţă, în condiţiile în care pacienţii...

Hackerii au trimis mesaje în numele ministerului Economiei

Ministrul Economiei, antreprenoriatului şi turismului, Claudiu Năsui, atrage atenţia asupra unui risc de fraudă cu fonduri europene, precizând că hackeri au folosit adresa de...

Germania, încă o porție de ”lockdown”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Republica Federală rămâne până cel puțin la jumătatea lunii februarie sub imperiul restricțiilor severe menite să combată răspândirea contagiunilor, au hotărât, marți...

Asociațiile de magistrați condamnă precedentul periculos creat de CSM și ministrul Justiției: Subminează independența procurorilor

Trei asociaţii ale magistraţilor dezaprobă decizia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru modul în care...

Executivii și liderii agențiilor guvernamentale din întreaga lume sunt neîncrezători în capacitatea companiilor lor de a îmbrățișa oportunitățile oferite de cea de a patra revoluție industrială (Industry 4.0), potrivit unui raport realizat de compania de consultanță Deloitte, la nivel global.

“Ca urmare a dezvoltării conceptului de e-guvernare, robotizarea și automatizarea în sectoarele industriale și transferul serviciilor din zona tradițională către zona digitală, estimăm că aproximativ 60% din locurile de muncă existente în România ar putea fi afectate de economia digitală. Dacă revoluțiile industriale precedente au produs schimbări pe durata mai multor generații, economia digitală produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse. Este o perioadă care oferă oportunități, dar care implică și riscuri”, a spus Dinu Bumbăcea, Partener coordonator consultanță Deloitte România.

Industry 4.0 este rezultatul intersectării tehnologiei tradiționale cu digital analytics, inteligență  artificială și Internetul tuturor lucrurilor (IoT). Deloitte a intervievat  1.600 de executivi de top din 19 țări pentru a afla cât de pregătiți sunt aceștia să profite de avantajele oferite de Industry 4.0, în beneficiul clienților, al angajaților sau al comunității.

Întrebările adresate participanților la studiul “A patra revoluție industrială este aici — sunteți gata?” s-au concentrat asupra a patru teme majore: impact social, strategie, talente/forță de muncă și tehnologie. Rezultatele studiului indică faptul că deși, la nivel conceptual, înțeleg schimbările pe care Industry 4.0 le aduce, executivii sunt mai puțin siguri în legătură cu modul în care trebuie să acționeze la aceste schimbări astfel încât să beneficieze cât mai mult de pe urma lor. În fiecare dintre cele patru zone de impact, sondajul a identificat un anumit grad de contradicție:

Impact social:

Optimism versus control – În timp ce executivii văd un viitor mai bun cu mai puține inechități sociale, ei sunt sunt totuși mai puțini încrezători cu privire la rolurile pe care ei sau organizațiile lor le-ar putea juca astfel încât să producă un impact în era 4.0.

  • Un procent covârșitor (87%) crede că a patra revoluție industrială va îmbunătăți echitatea socială și calitatea vieții, precum și stabilitatea, iar doi din trei spun că influența business-ului în modelarea viitorului va fi mai mare decât cea a guvernelor.
  • Cu toate acestea, mai puțin de un sfert sunt de părere că organizațiile lor pot influența diverse componente ale societății precum educația, sustenabilitatea și mobilitatea socială.

 Strategie:

Static versus dinamic – Executivii realizează că ar putea să nu fie gata să îmbrățișeze schimbările asociate cu Industry 4.0, însă acest lucru nu îi determină să își modifice strategiile.

  • Doar o treime sunt foarte încrezători că își vor putea călăuzi organizațiile în aceste vremuri schimbătoare. Doar 14% sunt extrem de încrezători că organizațiile lor sunt gata să îmbrățișeze schimbările asociate Industry 4.0.
  • Mulți executivi rămân tributari unor domenii tradiționale (ex. produse și creșterea productivității) în loc să mute focusul către dezvoltarea talentelor și transformări disruptive care pot genera inovație și crea valoare adăugată.

 

Talente/Forța de muncă:

Evoluție versus revoluție – Executivii nu sunt încrezători că organizațiile lor dispun de talente care să le asigure succesul în era Industry 4.0. Cu toate acestea, ei simt că fac tot ce le stă în putință să clădească forța de muncă potrivită, în ciuda faptului că talentele sunt incluse către finalul listei lor de priorități.

  • Doar un sfert dintre executivi cred că au forța de lucru potrivită și abilitățile necesare în organizație, în viitor.
  • 86% afirmă că fac tot ce pot pentru a clădi forța de lucru necesară pentru Industry 4.0. Cu toate acestea, răspunsurile indică faptul că subiectele de HR au o prioritate scăzută dacă nu au legătură creșterea eficienței.
  • Companiile care au pus implicațiile Industry 4.0 asupra forței de muncă în vârful listei de priorități explorează potențialul unor roluri noi care vor permite oamenilor să își pună în valoare punctele forte, pe măsură ce folosesc tehnologia în scop inovator și pentru noi abordări în ce privește învățarea și dezvoltarea.

 

Tehnologia:

Provocat versus pregătit – Executivii înțeleg nevoia de a investi în tehnologie  pentru a genera modele noi de business. Cu toate acestea, ei întâmpină dificultăți în a aborda oportunitățile pe care cea de a patra revoluție industrială le aduce, din cauza lipsei de aliniere internă la nivel strategic și focus pe termen lung.

  • Executivii admit că investițiile actuale în tehnologie sunt influențate puternic de dorința de a genera business nou, cu impactul cel mai mare în organizații.
  • Cu toate acestea, foarte puțini executivi afirmă că sunt capabili să invoce rațiuni de business care să susțină investițiile în tehnologii care definesc a patra revoluție industrială.

V.B.

ASF: Prelungirea crizei Covid-19 va avea ca efecte creșterea cheltuielilor și deprecierea activelor

Criza Covid-19 a afectat piețele financiare, forțând business-urile și autoritățile să se adapteze, pentru ca operațiunile și activățile specifice să continue fără întreruperi și...

CADRUL ZILEI. Cu ce cămașă a venit ministrul Educației la vaccinare

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a venit să se vaccineze cu o cămașă confecționată special - pe mânecă a fost decupată o „fereastră pentru vaccinare”. Cămașa avea...

Document oficial, făcut pe genunchi la Ministerul Justiției, semnat ca primarul de Stelian Ion. FOTO

Ministerul Justiției a transmis un document Senatului României în care solicită clarificări în implementarea recomandărilor GRECO, respectiv măsurile luate de Parlament până la data...

Rareș Bogdan constată că i s-a dezumflat capul lui Ludovic Orban: “Nu am spus că ar trebui să demisioneze”

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan face pași în spate în războiul deschis cu președintele PNL Ludovic Orban. Bogdan a declarat, miercuri, la Digi FM, că...

O cerșetoare româncă învinge Elveția. CEDO: “Avea dreptul să-și asigure nevoile prin cerșetorie”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveţia pentru că a dat o amendă mare unei tinere românce care a cerşit pe drumul...