7 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 20:24
No menu items!

Putin, reales pentru al patrulea mandat de președinte al Rusiei. Care sunt așteptările pe plan politic și diplomatic

spot_img

Vladimir Putin a fost reales duminică pentru un al patrulea mandat la preşedinţia Rusiei, cu 76,6% din voturi, potrivit rezultatelor publicate luni. Putin se află de peste 18 ani la putere, în calitate de președinte sau premier, iar consolidarea puterii apare într-un context foarte tensionat în relația cu Uniunea Europeană și NATO, marcat de o serie de dosare precum intervențiile armate din Ucraina și Siria, războiul informational, atentatele la adresa unor cetățeni ruși exilați la Londra sau regimul sancțiunilor economice.

În prima conferinţă de presă după realegere, Putin s-a referit la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, afirmând că acuzele la adresa Rusiei sunt “o mare aiureală”, iar Moscova “este gata să coopereze” cu Londra în anchetă.
După numărarea a 99,8% din buletine, Putin i-a devansat pe candidatul comunist Pavel Grudinin (11,79%), pe ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski (5,66%) şi pe jurnalista Ksenia Sobciak (1,67%).
Cel mai cunoscut opozant, Aleksei Navalnîi, nu a putut candida, din cauza unui dosar penal.

În mod simbolic, scrutinul s-a desfăşurat exact la patru ani după ratificarea anexării Crimeei, teritoriu suveran al Ucrainei, în urma unei operaţiuni militare ruse şi a unui referendum.

Primele două mandate (2000-2008) au fost marcate de stabilizarea social-economică a Rusiei, pe baza resurselor financiare generate de prețurile mari ale hidrocarburilor. În schimb, Putin și-a consiolidat regimul pe plan intern, a timorat opoziția și presa liberă și a redus puterea oligarhilor, care au fost nevoiți să se supună sau să emigreze. După cei patru an în care a condus din nou din poziția de prim-ministru (2008-2012), Putin s-a concentrat pe regăsirea ”măreției” Rusiei ca putere globală, prin aventuri militare în Ucraina și în Siria. Acesta a reprezentat un nou tip de contract social, în contextul nemulțumirilor populației în fața stagnării economice. Cel mai probabil, în acest mandat, Putin se va concentra pe pregătirea unei succesiuni, care să asigure supraviețuirea regimului. Este posibilă și schimbarea Constituției, astfel încât să i se permită trei mandate consecutive. În lipsa unei performanțe economice deosebite, este de așteptat ca Putin să își asigure sprijinul popular prin folosirea ”dușmanului extern”, ceea ce va însemna continuarea războiului hibrid împotriva statelor occidentale și a celor din vecinătatea apropiată.

V.B.