21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:56
No menu items!

DECLARAŢIA ZILEI. Cristian Ghinea ne spune de ce e „sexy” noul program PNDL

spot_img

Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea susține că noul program PNDL, sau Anghel Salighy, pe care vor să îl inițieze atât premierul Florin Cîțu cât și Ludovic Orban, este „sexy”: „De aceea e așa de sexy această chestiune, pentru că fiecare poate spune: votează-mă pe mine și o să-ți dau bani!”. USR PLUS se opune acestui program, pe motiv că este un motiv de a mitui primarii, așa cum a făcut fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Ghinea între pixul lui Dragnea şi pixul lui Cîţu

Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea a negat faptul că USR PLUS ar fi de acord cu un nou PNDL, sau programul de investiții Anghel Saligny, cum mai este cunoscut, așa cum au apărut în spaţiul public pe surse, precizând că sunt mari diferențe de opinii în coaliție. 

„A aduce bani pentru comunitate nu înseamnă că aceasta e forma corectă. De exemplu, am putea să lăsăm mai mulți bani primăriilor pentru că acum statul ia bani de la primari. Apoi tot statul vine, cu pixul lui Dragnea ca să-i dea… Se plimbă pixul lui Dragnea dintr-o mână în alta și zice îți dau ție, îți dau ție, votează-mă pe mine”, a comentat Ghinea la Digi24, referindu-se la disputa internă din PNL, dintre premierul Florin Cîțu și președintele partidului, Ludovic Orban, care sunt preocupați să-i câștige pe primari de partea lor în cursa pentru președinția partidului.

De aceea e așa de sexy această chestiune, pentru că fiecare poate spune: votează-mă pe mine și o să-ți dau bani. Vrem garanții că nu se întâmplă asta, că, de pildă, va fi și o cofinanțare locală la acest program”, a adăugat ministrul.

Ghinea se declară deranjat de faptul că „multă lume crede că stau eu pe 30 de miliarde şi dă Ghinea din pix. La fonduri europene avem comisii de evaluare independente în care nu am voie să dau un telefon. Dacă dau un telefon suspendă Comisia programul pentru că a intervenit politic pe decizie”.

În replică la acestge declarații, vicepremierul Kelemen Hunor apreciază că ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, „a fost cam obosit” atunci când a declarat că prin PNDL 3, statul, „cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul”, dă bani primarilor. El cataloghează abordarea ministrului Fondurilor Europene cu privire la programul naţional de investiţii drept „total greşită”.

„Eu cred că domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru. Şi pixul cui se plimbă în mâna lui Ghinea? E o abordare total greşită. Ieri am avut o discuţie în coaliţie, au cerut nişte lămuriri colegii din USR-PLUS, au venit cu nişte propuneri absolut de bun simţ şi vor fi incluse în ordonanţa de urgenţă aceste propuneri. Dar să pui la îndoială necesitatea investiţiilor în UAT-uri pentru comunităţile locale spunând că a făcut nu ştiu cine ce şi în ce pix a stat la un moment dat, într-un alt guvern, o astfel de dezvoltare, program, proiect, este cam mult”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24.

Roxana Toma