24.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:26
No menu items!

Decizie istorică în UK: Curtea Supremă pune capăt practicilor de schimbare a sexului la copii sub 16 ani

spot_img

Este puțin probabil ca un copil cu vârsta sub 16 ani care ia în considerare realocarea sexului să fie suficient de matur pentru a da consimțământul informat în vederea prescrierii de medicamente inhibitoare a pubertății, a decis instanța. Prin hotărârârea lor, judecătorii au pus capăt unor practici de schimbare de sex în clinicile britanice care începeau chiar și de la vârsta de 10 ani, după cum relatează The Guardian.

Chiar și în cazurile în care sunt implicați adolescenți sub 18 ani, medicii ar putea avea nevoie să consulte instanțele pentru autorizarea intervenției medicale, trei judecători superiori s-au pronunțat într-o acțiune introdusă împotriva trustului Tavistock și Portman NHS, care conduce principalul serviciu de dezvoltare a identității de gen din Marea Britanie pentru copii.

Un purtător de cuvânt al NHS a salutat „claritatea” pe care decizia a adus-o, adăugând: „Tavistock-ul a suspendat imediat noi recomandări pentru inhibitorii pubertății și hormoni sexuali încrucișați pentru persoanele sub 16 ani, care în viitor vor fi permise numai acolo unde o instanță o autorizează în mod specific. Dr. Hilary Cass desfășoară o analiză mai largă asupra viitorului serviciilor de identitate de gen.”

Hotărârea de 19 pagini introduce linii directoare pentru modul în care clinicile londoneze tratează pacienții tineri care suferă de disforie de gen – starea care denumește „nepotriviri între identitatea lor percepută și … sexul lor la naștere”.

Reclamația a fost adusă de Keira Bell, o tânără de 23 de ani care a început să ia blocante ale pubertății la 16 ani înainte de tranziție și mama fără nume a unei fete autiste de 15 ani care se află pe lista de așteptare pentru tratament.

În decizia lor, Dame Victoria Sharp, președintele diviziei Queen’s bench, lordul judecător Lewis și doamna judecător Lieven, au declarat că un copil cu vârsta sub 16 ani poate consimți la utilizarea medicamentelor destinate suprimării pubertății „acolo unde este competent pentru a înțelege natura tratamentului”.

O astfel de înțelegere trebuie să includă „consecințele imediate și pe termen lung ale tratamentului, dovezile limitate disponibile cu privire la eficacitatea sau scopul său, faptul că marea majoritate a pacienților continuă să utilizeze hormoni sexuali încrucișați și viața sa potențială – consecințe schimbătoare pentru un copil”.

Judecătorii au declarat că vor exista dificultăți enorme pentru copiii mici care cântăresc aceste informații și decid dacă să consimtă la utilizarea medicamentelor de blocare a pubertății.

Este foarte puțin probabil ca un copil în vârstă de 13 ani sau mai puțin să fie competent să dea consimțământul administrării blocanților pubertății”, au adăugat judecătorii. „Este îndoielnic că un copil în vârstă de 14 sau 15 ani ar putea înțelege și cântări riscurile și consecințele pe termen lung ale administrării blocanților pubertății.”

Pentru tratamentul celor cu vârsta peste 16 ani, se presupune în mod normal că au capacitatea de a da consimțământul. Dar, în cazurile de realocare a genului în care blocanții pubertății pot duce la operații chirurgicale ulterioare, judecătorii au spus: „Având în vedere consecințele pe termen lung ale intervențiilor clinice în cauză în acest caz și având în vedere că tratamentul este încă inovator și experimental, recunoaștem că clinicienii ar putea să le considere ca fiind cazuri în care ar trebui solicitată autorizarea instanței înainte de începerea tratamentului clinic.”

La o audiere din octombrie, avocații reclamanților au susținut că copiii care trec prin pubertate „nu sunt capabili să înțeleagă în mod corespunzător natura și efectele blocanților hormonali”.

Au existat „o probabilitate foarte mare” ca copiii care încep să ia blocanți hormonali, au adăugat ei, vor începe ulterior să ia hormoni sexuali încrucișați, despre care spun că provoacă „modificări ireversibile”.

Serviciul de Dezvoltare a Identității de Gen (GIDS) de la clinica Tavistock a oferit blocante ale pubertății copiilor cu vârsta de până la 10 ani care suferă de disforie de gen, au menționat judecătorii.

Clinicienii au solicitat „consimțământul informat al copiilor și tinerilor cărora li se prescriu astfel de medicamente”, se spune în hotărâre. „Problema care se află în centrul acestei afirmații este dacă consimțământul informat în sens juridic poate fi dat de astfel de copii și tineri.”

Tavistock se ocupă de cazurile care i-au fost trimise din toată Anglia și Țara Galilor. Până în 2011, blocanții pubertății erau disponibili numai la GIDS pentru cei cu vârsta de 16 ani sau mai mult.

În anul 2019-20, din 161 de copii care se referă la GIDS, trei aveau 10 sau 11 ani și 95 sub 16 ani.

Diagnosticul disforiei de gen se referă la copiii care demonstrează cel puțin șase dintr-o serie de trăsături comportamentale, precum și o „suferință sau afectare semnificativă asociată în funcție, care durează cel puțin șase luni”.

Aceste tipare de comportament includ:

• O dorință puternică de a fi de genul celălalt sau insistența că unul este celălalt gen.

• O puternică preferință pentru purtarea hainelor tipice celuilalt gen.

• O puternică preferință pentru rolurile între sexe în jocul de imagini sau în jocul de fantezie.

• O peferință puternică pentru jucării, jocuri sau activități folosite sau implicate stereotip de celălalt sex.

• O puternică preferință pentru colegii de joacă de celălalt gen.

• O respingere puternică a jucăriilor, jocurilor și activităților tipice pentru genul atribuit.

• Un antipatie puternică față de anatomia sexuală.

• O dorință puternică pentru caracteristicile fizice ale sexului care se potrivesc cu genul experimentat.

Un purtător de cuvânt al trustului Tavistock și Portman NHS a declarat că trustul va solicita permisiunea de a face apel împotriva hotărârii, adăugând: „Încrederea este dezamăgită de judecata de astăzi și înțelegem că rezultatul poate provoca anxietate pacienților și familiilor acestora.

„Prima noastră datorie este față de pacienții noștri, în special cei care primesc în prezent tratament de blocare a hormonilor, și lucrăm cu partenerii noștri, spitalele University College London NHS trust trust și spitalele de predare Leeds NHS trust, pentru a oferi sprijin pacienților preocupați de impactul lor îngrijire.”

Vorbind în afara Curților Regale de Justiție după hotărâre, Bell a spus că este „încântată” de hotărâre: „Această judecată nu este politică, este vorba de protejarea copiilor vulnerabili … Sunt încântat să văd că bunul simț a prevalat”.

Paul Conrathe, avocatul care i-a reprezentat pe ambii reclamanți, a declarat că hotărârea este „o judecată istorică care protejează copiii care suferă de disforie de gen … Acest lucru ar fi putut duce la sute de copii care primesc acest tratament experimental fără consimțământul lor informat în mod corespunzător”.

Lui Asquith, de la organizația caritabilă pentru copii Mermaids, a declarat: „Este, sincer, o potențială catastrofă pentru tinerii trans din toată țara și nu poate fi exagerat impactul pe care acest lucru l-ar putea avea, nu numai asupra populației tinerilor trans care necesită blocanți hormonali. , dar poate deschide porțile spre alte întrebări legate de autonomia corporală și cine are dreptul să-și conducă propriul corp.”

Sursa: The Guardian

Editor: M.C.