De ce are România epidemie de pestă porcină. Directorul SRI, Eduard Hellvig: Primul informat a fost Guvernul Cioloș

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat joi în Comisia parlametară pentru controlul activităţii Serviciului că prima informare despre pericolul pestei porcine africane a fost făcută în timpul Guvernului Cioloş, iar primul caz de pestă a fost semnalat în iulie 2017.

Detaliile oferite de șeful SRI membrilor Comisiei arată că epidemia cu care se confruntă acum România ar fi putut fi prevenită, dacă Executivul condus de Dacian Cioloș ar fi luat măsuri. 

“Conducerea SRI ne-a informat că prima informare pe care au avut-o si pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016 (când la guvernare se afla Executivul condus de Dacian Cioloș, fost ministru al agriculturii și fost comisar european pentru Agricultură – n.r.). Previzionau că la graniţa externă a României, legat de porcii mistreţi, să existe riscul ca în România să apară pesta porcină afiricană. Informările au fost la nivel de prim-ministru, ministru, Autoritate Sanitar Veterinară. Au fost în total 132 de informări către structuri locale şi centrale. Primul focar a fost în iulie 2017, în Satu Mare, a fost informare în acest sens. Există pericolul unui alt virus în ceea ce priveşte micile rumegătoare. Au informări, a rămas să ne parvină de la SRI informări în acest sens”, a declarat, joi seara, Claudiu Manda, preşedintele Comisiei pentru controlul activității SRI, la finalul audierii directorului Serviciului, Eduard Hellvig. 

R.D.

NICIUN COMENTARIU