17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 17:46
No menu items!

Danone este acuzată de dare de mită în China, pentru o procedură utilizată și în România de marile companii

spot_img

 Danone este acuzată de dare de mită în China, pentru o procedură utilizată și în România de marile companii

Dumex, un brand deținut de compania franceză Danone, a fost acuzat că a oferit bani medicilor și asistentelor din orașul Tianjin, din nordul Chinei, pentru ca aceștia să îi promoveze produsele, potrivit televiziunii publice din China, preluate de BBC.

Compania, care produce lapte praf pentru copii, a anunțat că investighează aceste acuzații. Informația inițială a venit de la un fost director de vânzări și apare în contextul unei campanii anti-corupție a guvernului de la Beijing, care vizează sistemul medical – o piață de 350 miliarde de dolari anual.

Reprezentanții Dumex s-au declarat ”foarte șocați” de acuzații. ”Dumex Baby Food Co. respectă cu strictețe legile și regulamentele din China”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a firmei.

BBC afirmă că și producătorul de medicamente GlaxoSmithKline este sub investigație pentru cointeresarea financiară a medicilor care le înlesnesc procesul de vânzare.

Dumex ar fi acordat sume de până la 10.000 de yuani (1.632$) către angajații din spitale.

Gigantul Danone a mai avut probleme pe piața din China în acest an, când a fost amendată pentru practici anti-concurențiale. De asemenea, luna trecută, compania Fonterra, unul dintre furnizorii Danone, a fost obligată să-și retragă produse susceptibile de a fi contaminate.

Danone este una dintre cele mai mari companii pe piața produselor lactate din România.

În România, practica producătorilor de medicamente de a acorda bani și cadouri medicilor din sistemul public este una foarte des întâlnită și foarte nocivă. Acești medici prescriu medicamente foarte scumpe, fapt care duce la grevarea bugetelor publice și la creșterea profiturilor companiilor care recurg la mituire.

Vlad Bârleanu

foto: danone.ca