6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 10:35

Dana Gârbovan, despre încălcarea Constituției de către Iohannis

spot_img

Preşedinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), judecătoarea Dana Gârbovan, este de părere că orice cetățean poate încălca legea, atâta timp cât președintele nu respectă Constituția.

Dana Gârbovan consideră că cetățenii obişnuiți se află prinşi între două tabere cu mesaje tot mai extremiste în ceea ce priveşte lupta anticorupție şi incapabile să mai asculte argumentele celeilalte părți.

Magistratul a analizat, pentru Evenimentul Zilei, situația creată prin decizia Curții COnstituționale privind revocarea şefei DNA, susținând că amânarea punerii în executare a hotărârii incită, practic, cetățenii să nu mai respecte legea.

„Faptul că la atâtea zile după decizia Curții Constituționale, prin care Preşedintele României a fost obligat să emită decretul de revocare a procurorului-şef DNA, Laura Codruța Kovesi, încă stăm să dezbatem dacă aceasta trebuie sau nu respectată, arată din păcate cât de disfuncțional a ajuns statul român. În momentul în care pentru însuşi Preşedintele României respectarea deciziilor Curții Constituționale şi, implicit, a Constituției devine opțională, indiferent de motivele invocate, se pune sub semnul îndoieli întreg stabilimentul statului de drept. Dacă preşedintele încalcă legea, Constituția, de ce ar mai fi aceasta respectată de restul cetățenilor? În fond, fiecare poate găsi un motiv să nu respecte legea şi Constituția, aşa cum face şi preşedintele. Nu poți clama că dorești o țară «ca afară», adică în Vest, bănuiesc, când susții practici ce contravin flagrant democrația”, a spus Dana Gîrbovan.

În opinia sa, „respectarea drepturilor fundamentale ale omului este piatră de temelie a libertății fiecăruia dintre noi. Măsura pe care fiecare o dăm acestei valori se vede nu în momentele de acalmie, ci în perioadele dificile, agitate, precum cea pe care o traversăm acum. Prin modul în care sunt respectate drepturile celor acuzați, o societate îşi demonstrează maturitatea democratică”.

„Libertatea, democrația, statul de drept nu sunt un dat absolut, ireversibil. Dimpotrivă, sunt valori ce se câştigă greu şi care pot fi pierdute şocant de uşor şi repede, mai ales atunci când se caută justificări, chiar nobile, pentru nerespectarea legii”, a mai spus președinta UNJR.

Andrei Tudor