18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:39
No menu items!

Dan Vîlceanu și-a anunțat proiectele. Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare: „Este lăudabil că le continuă pe ale mele”

spot_img

Noul ministru de la Finanțe, Dan Vîlceanu, a anunțat, în prima sa conferință de presă care sunt proiectele pe care și le dorește. Fostul ministru, tot liberal, Alexandru Nazare, remaniat de premierul Florin Cîțu care și-a dorit ca portofoliul să fie ocupat de prietenul său Vîlceanu, susține însă că aceste proiecte au fost demarate în mandatul său.

Înrolarea obligatorie în Spaţiul Privat Virtual (SPV) se aplică începând cu data de 1 martie 2022, a declarat Dan Vîlceanu. Ministerul de Finanţe va aduce modificări Codului de procedură fiscală, după ce a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale. Prin proiect se introduce obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică SPV, însă documentul nu preciza care este termenul până la care contribuabilii pot face acest lucru.

Este laudabil faptul ca ministrul finantelor continua proiectele initiate in mandatul meu si intarziate in mandatul de ministru interimar al domnului Florin Citu. Totusi, este o chestiune de respect si fair-play sa precizeze si cine a lucrat la ele, in conditiile in care continutul acestora a fost deja prezentat public inca din luna mai. Proiectul de Ordonanta de Urgenta prezentat astazi de ministrul Dan Valceanu, care prevede ca interacţiunea firmelor şi a PFA cu ANAF să se faca exclusiv online, a fost lucrat in primele luni ale anului, publicat pe 10 mai a.c. in transparenta pe site-ul Ministerului de Finante, unde a stat pana astazi.

Am si organizat consultari cu mediul de afaceri pe aceasta tema in luna iunie. Ministrul omite sa spuna doua chestiuni esentiale:

1. Proiectul era finalizat si prezentat deja in transparenta la data la care ministrul interimar, Florin Citu, a preluat mandatul.

2. Termenele de aplicare sunt decalate cu 4 luni. Asadar, care este de fapt realitatea in privinta proiectelor “intarziate” si cui i se datoreaza?

Premierul trebuie sa dezbare de meteahna dedublarii prin care isi atribuie performantele economice, indicatorii, investitiile suplimentare, deficitul in parametri, colectarea crescuta, proiectele noi de digitalizare din primul semestru al acestui an, dar pe de alta parte, cand vine vorba de munca mea, spune ca ‘aproape nu a fost nici un progres’, in conditiile in care amandoi suntem membri aceluiasi partid, Partidul National Liberal. Nu de alta, dar e o meteahna care nu-l avantajeaza si nici nu are vreo legatura cu ‘suflul nou’…”, a transmis Alexandru Nazare, cel care a fost demis de către premierul Florin Cîţu de la Ministerul Finanţelor. 

Emanuel Stan