15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 1:19
No menu items!

Dacian Cioloș l-a demis pe Gelu Diaconu de la șefia ANAF

spot_img

Premierul Dacian Cioloș a semnat, joi, decizia de eliberare din funcție a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu. Decizia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Anterior, premierul declarase că îl va demite pe șeful ANAF, Gelu Diaconu, și că așteaptă din partea ministrului de finanțe propunerile de schimbare. „Da, sigur, am spus de dimineață că în cursul zilei de astăzi. Aștept… doamna ministru de finanțe a spus deja de ieri că îi cere demisia și, în sensul acesta, că va veni cu o schimbare. Aștept să vină doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună și vom lua o decizie”.

Prim-ministrul a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat și că nu l-a obținut prin concurs. „Dânsul a fost numit, nu a obținut postul prin concurs. E secretar de stat și a fost numit. Eu am avut o discuție cu dânsul dimineață, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. Mi-a explicat că ANAF este într-un proces de restructurare, continuă procesul de restructurare, de întărire a capacității administrative și eu i-am spus că, tocmai de aceea, problema pe care vicepreședintele și dânsul o au în raport cu DNA nu trebuie să fie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să își continue activitatea pe care o are și trebuie să continue să rămână o structură credibilă din toate punctele de vedere și de asta eu i-am spus că, în condițiile acestea, cel mai bine este ca dânsul să plece. Și dânsul mi-a spus că a înțeles asta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că își dă demisia, pentru că nu asta e chestiunea esențială”, a explicat premierul.

Dacian Cioloș a adăugat că a avut discuția la telefon cu Gelu Diaconu, înainte de a veni la Ministerul Economiei. „În urmă cu trei zile, am avut ultima discuție legat de ceea ce trebuie făcut la ANAF. Dânsul deja acum trei zile mi-a spus că, dacă e nevoie, e gata să plece, dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului și ce trebuie făcut acolo, dar în condițiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important este ca ANAF să rămână o structură credibilă”, a subliniat Cioloș, menționând că acest lucru nu înseamnă că îl consideră pe Diaconu sau pe vicepreședintele ANAF vinovați.

Gelu Diaconu anunțase, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu își va da demisia din funcție și așteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-și asume consecințele acestei măsuri.

Valeriu Motoc