19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:48
No menu items!

Gelu Diaconu refuză să-și dea demisia de la ANAF: ”Doresc să fiu demis”

spot_img

Gelu Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a anunțat joi că nu își va da demisia din funcție și așteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-și asume consecințele acestei măsuri.

”Astăzi, și în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public. În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu, de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a spus Gelu Diaconu, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că marți i-au fost aduse la cunoștință învinuirile în dosarul instrumentat de procurorul Doru Țuluș, ”constând într-un pretins abuz în funcție și favorizarea făptuitorului”.

Gelu Diaconu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, miercuri, în dosarul în care cer Parlamentului încuviințarea reținerii și arestării deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun pentru spălare de bani.

Declarații Gelu Diaconu:

  • Am solicitat să fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzație care mi se aduce, atât mie, cât și vicepreședintelui ANAF, este aceea că am emis două circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi, precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicația informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii.
  • Procurorul Țuluș consideră că a suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice „pentru a ajuta, de fapt, un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit părinții copiilor și bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade”.
  • Solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme. De asemenea, reprezentați ai instituțiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranță Națională și Autorități Judecătorești mi-au atras atenția în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajații acestora să fie deconspirată, în relația cu Fiscul.
  • Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să știe că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce privește diferența dintre suspendarea emiterii unui titlu de creanță și anularea unei creanțe bugetare, apanaj al inițiativelor legislative ale MFP și ale Guvernului.
  • T.S.