Curțile de apel se revoltă contra protocoalelor secrete din justiție

Declarație de independență a unor magistrați

Secția pentru judecători a CSM are, joi, pe ordinea de zi scrisoarea transmisă de președinții a 16 curți de apel din țară prin care se cere să se stabilească dacă protocoalele cu SRI au încălcat independența justiției.

Scrisoarea a fost redactată după întâlnirea anuală, organizată, în perioada 27-28 septembrie, la Suceava, unde care a participat și ministrul Justiției. Surse judiciare spun că aceasta scrisoare ar putea fi baza unei OUG pentru revizuirea sentințelor.

„Reprezentanții curților de apel, reuniți la întâlnirea anuală desfășurată la Suceava în perioada 27-28 septembrie 2018, își exprimă preocuparea constantă pentru respectarea independenței justiției, ca fundament al dreptului la un proces echitabil.

În acest context, reprezentanții curților de apel au luat act cu îngrijorare de existența unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, al căror conținut ridică probleme privind potențiala încălcare a normelor constituționale vizând separația puterilor, respectarea normelor de procedură și, implicit, a drepturilor omului.

Prin urmare, reprezentanții curților de apel solicită Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea și clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independența judecătorului, esențială pentru realizarea unui act de justiție în limitele legii”, se arată în scrisoare.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU