10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 11:34

Curtea de Conturi: Reabilitarea termică a blocurilor, ineficientă și scumpă pentru primării

spot_img

Reabilitarea termică a blocurilor din Capitală a fost ineficientă şi a îngropat primăriile de sector în datorii, arată un raport al Curţii de Conturi.

2.250 de blocuri au fost anvelopate între 2010 și 2014, iar prețurile lucrărilor au însumat peste 3 miliarde de lei, banii fiind suportați aproape în totalitate de primăriile de sector.

În medie, jumătate din bani erau deja existenţi în bugetul local, iar jumătate au fost împrumuturi noi, contractate special pentru reabilitarea termică. Curtea de Conturi consideră că mult mai ieftin ar fi fost ca anveloparea blocurilor să fie făcută pe banii locatarilor, cu ajutorul unor facilităţi fiscale. Este dat exemplul Poloniei şi Slovaciei, unde lucrările de învelire a blocurilor în polistiren au beneficiat de cote reduse de TVA.

Cei mai mulţi primari au preferat să îndatoreze administrația, în loc să își pună alegătorii să plătească lucrările, chiar dacă din 2012, asociaţiile de proprietari trebuie să cotizeze cu minimum 10% din valoarea lor. Cei care au fost totuşi obligaţi să plătească, au început să îşi ceară banii înapoi în instanţă, după ce au văzut că unele blocuri au fost reabilitate complet din bugetele locale.

Inspectorii Curții de conturi mai notează că deși eficiența blocurilor reabilitate ar trebui să se regăsească în consumul energetic, această economie de consum este pur și simplu anulată de pierderile masive din sistemul învechit de termoficare al Bucureştiului.