20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 16:53

Încălzire globală: Expoziție de ghețari din Groenlanda, în Piața Republicii din Paris

spot_img

Douăsprezece blocuri de gheață cântărind fiecare aproximativ 10 tone au fost tăiate din ghețarii Groenlandei și urmează să fie trimise spre Paris pentru a fi instalate în Piața Republicii cu ocazia Conferinței internaționale asupra climei, COP21, pentru a atrage atenția asupra pericolului reprezentat de topirea ghețurilor, conform Agerpres.

“Cantitatea de gheață pe care o trimitem la Paris reprezintă o zecime din cantitatea care se topește într-o secundă în timpul verii în Groenlanda”, a explicat geologul danez Minik Thorleif Rosing, cel care a avut inițiativa acestui proiect simbolic, alături de artistul danez Olafur Eliasson.

Cele 12 blocuri de gheață au fost decupate din mai multe aisberguri care pluteau în apropiere de Nuuk, capitala Groenlandei și remorcate de vapoare până la Aalborg (Danemarca). Din Danemarca blocurile de gheață vor pleca spre Franța la sfârșitul lunii noiembrie. Cele 12 blocuri vor fi aranjate sub forma unui ceas în Piața Republicii și vor fi lăsate să se topească pe perioada conferinței.

Întregul aranjament are menirea să le amintească tuturor de Arctica, regiune grav afectată de încălzirea globală.

Obiectivul conferinței COP21 de la Paris este de a negocia un acord mondial privind limitarea creșterii temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius prin raport cu temperatura medie din perioada preindustrială.