25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:49
No menu items!

Cum se construiesc dezinformările: „Cu cât o comunitate este mai mare și mai bine pregătită intelectual, cu atât e mai ușor de intoxicat”

spot_img

Generalul Silviu Predoiu, șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) timp de 11 ani, a dezvăluit, miercuri seara, în emisiunea „Sinteza zilei” realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, cum sunt construite dezinformările de către serviciile de informații, cât de ușor pot fi manipulate comunități întregi și ce stă la baza teoriei conspirației. „De regulă infomația este în fața ta, dar refuzi să o vezi. Și când construiam dezinformări în serviciu, le construiam cât mai aproape de realitate și cât mai simple”, a spus Silviu Predoiu, în dialogul purtat cu Mihai Gâdea. 

Întrebat insistent care este părerea sa despre faptul că tot mai mulți oameni consideră că pandemia este, de fapt, o conspirație, fostul șef al SIE a explicat ce se află, în realitate, la baza teoriei conspirației. „Este o trăsătură umană și a fost exploatată de-a lungul timpului. Asta stă la baza teoriei conspirației, întotdeauna: încerci să oferi o explicație acolo unde nu există alta. Iar eu degeaba vă contrazic pe dvs. E ca dezbaterea aceasta în care vorbim despre vaccinuri – că vaccinul cauzează autismul. Orice ai spune ca om de știință – că nu e adevărat, nu există nicio dovadă științifică – până nu spui ce cauzează autismul, mai bine nu intri în dezbatere. Așa suntem noi făcuți ca ființe umane – încercăm să găsim un sens în toate și refuzăm să credem că întâmplarea are un rol atât de mare în viața noastră pentru beusc ne-am simți mai mici și mai insignifianți și, poate, ar fi bine, că am fi și mai pașnici și mai îngăduitori unii cu alții. Dar încercăm să găsim un sens și până la urmă îl găsim. Nu toți același. 

(…)Eu sunt un suținător al teoriei biciului lui Ioram. De obicei, informația este sub ochii tăi și e cea mai simplă dintre toate, doar că refuzi să o accepți. Și când construiam dezinformări în serviciu, le construiam cât mai aproape de realitate și cât mai simple”.

Silviu Predoiu a subliniat că SIE construia dezinformări strict pentru țintele sale care s-au aflat întotdeauna în afara României și care puteau fi chiar comunități întregi, de orice dimensiuni. 

Cu cât e mai mare (o comunitate – n.r.), cu atât e mai ușor de intoxicat. Și, cu cât e mai bine pregătită intelectual, cu atât e mai ușor de intoxicat„, a subliniat fostul șef al SIE. 

Acesta a mai precizat că zilnic există dezinformări, în special în bătăliile comerciale. „Sunt (dezinformări – n.r.), zi de zi sunt, în bătăliile comerciale. În plan politic, nu suntem neapărat o miză, astfel încât să fim atacați, dar, în plan comercial, actorii comerciali lansează permanent dezinformări”, a conchis generalul Predoiu. 

Cum vede fostul șef al SIE problema pe care o întâmpină în acest moment coaliția de guvernare? „Problema cea mai mare este că-și doresc toți puterea pentru puterea în sine. Nu-mi dau niciun alt motiv pentru care își doresc puterea. Nu se bat pe principii, pe valori. (…)Ce spunem când suntem în campanie nu contează, oricum facem altceva.

Dacă aș fi de partea cealaltă, într-o entitate ostilă României, sfatul meu către colaboratori ar fi: Nu vă băgați, se duc bine în jos singuri, s-ar putea să-i scoatem. Că, dacă ne băgăm și își dau seama, o să se coalizeze și o să se trezească cumva. Mai bine îi lăsăm, că se duc singuri.

(…) Noi suntem principala noastră problemă”.

Diana Tache