14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 22:07

În Afganistan totul s-a întâmplat cumva pe dos

spot_img

Generalul Silviu Predoiu, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) timp de 11 ani, a comentat, miercuri seara, în emisiunea “Sinteza zilei”, realizată de Mihai Gâdea, la Antena 3, actuala criză din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România. “

Întotdeauna când ne confruntăm cu o situație dificilă se spune: salvați mai întâi femeile, bătrânii și copiii! În Afganistan totul s-a întâmplat cumva pe dos, la plecarea aceasta. Mai întâi au plecat militarii și apoi ne punem problema cum salvăm bătrânii, femeile și copiii, și civilii, conaționalii sau alte naționalități, și afganii care ne-au sprijinit. Din start, acest lucru îți spune că ceva nu este în regulă. Cui aparține responsabilitatea? E greu acum să dăm un răspuns. Când vorbim de persoane, la asta vă referiți, de persoane, de administrații ș.a.md. În mod cert, răspunderea e împărțită“, a spus Silviu Predoiu în dialogul cu Mihai Gâdea. 

Potrivit fostului șef al SIE, criza creată acum în Afganistan putea fi anticipată încă din ianuarie, în baza unor informații din surse publice.

Cauza este mult mai profundă și putea fi anticipată. V-am spus că am acces la surse publice în prezent. Vă pot indica surse publice care din ianuarie anul acesta, am și mai vechi, dar din ianuarie anul acest acesta, vorbeau despre preocuparea unor persoane înstărite din Kabul, cetățeni afgani, de a-și plasa averile în Dubai, în Qatar, în Bahrein, în alte state arabe, de a-și trimite copiii la studii în străinătate și de a-și securiza vize – vorbesc de cei înstăriți – pentru Marea Britanie, pentru Germania sau pentru SUA. Cei care nu dispun de posibilități, se preocupau, încă din ianuarie, în ideea explicit formulată – frica de talibani -, să obțină viza – 30 de dolari costa – pentru Uzbekistan. Pentru a-și aranja de acolo mai departe, via Rusia sau via Iran către Rusia sau Turcia și apoi către Europa, plecarea. Da. Deci, acestea sunt lucruri publice, au apărut în ianuarie cum vă spun. Nu puteau să nu fie preluate și de diplomați, și de serviciile de informații. Nu sunt în apărarea lor în orb, dar vreau să spun că lucrurile erau foarte evidente. Problema este în ce măsură politicul – care ia deciziile până la urmă, și aceasta este regula democrației – ține cont de aceste informații și în ce măsură este dispus, atunci când lucrurile nu funcționează ca lumea, să recunoască și să-și asume riscurile...”, a subliniat fostul șef al SIE. 

Potrivit lui Silviu Predoiu, România este pregătită să preia o cotă de refugiați, așa cum s-a mai întâmplat și în 2017, și în 2018, iar politicul este, și de această dată, cel care ar trebui să ofere public explicații. 

“Da, suntem pregătiți. Există resurse, depinde până unde se va merge cu cifra, dar există resurse. Au mai fost situații de alertă și în 2017, și în 2018, pe migrație ilegală și s-au luat măsuri. Resurse există. Există însă problemele legate de corența noastră de acțiune, ce spuneam la început. Ai plecat și acum îți dai seama că mai ai de luat ceva? E ca în desene animate, când pleacă Willie Șacalul cu picioarele și se întoarce apoi să-și ia corpul. (…)Problema e că suntem în continuare triumfaliști:militarii români au fost în Afganistan pentu a apăra poporul. Nu. Militarii români au fost în Afganistan pentru că asta a fost voința politicului. Politicul ar trebui să spună acum: am luat decizia asta, pentru obiectivul pe care l-am urmărit, asta am învățat”, a precizat fostul șef al SIE. 

Raluca Dan