13.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:44

Cum ne influențează starea numărul de copaci de pe stradă

spot_img

O echipă de cercetători americano-canadiană a stabilit, pe baza unei asocieri statistice, în urma unor calcule complexe, că numărul de copaci de pe marginea străzilor influențează starea fizică și psihică a oamenilor care locuiesc în zonă.

Studiul a fost realizat în două etape. În primul rând, cu ajutorul unor imagini luate din satelit s-a determinat densitatea copacilor din cartierele orașului canadian Toronto. Datele au fost apoi corelate cu răspunsurile câtorva zeci de mii de locuitori, care au participat la o cercetare asupra percepției stării de bine, tulburărilor cardiace și metabolice, precum și a sănătății mentale.

După ce au fost luați în considerare o serie de parametri (vârstă, statut socio-economic), cercetătorii au ajuns la concluzia că densitatea copacilor de la marginea străzilor este corelată cu starea fizică și psihică: cu cât sunt mai mulți pomi, cu atât rezultatele sunt mai bune. Chiar dacă nu pot stabili o legătură de la cauză la efect, specialiștii emit totuși ipoteze, cum ar fi calitatea aerului, scăderea stresului sau încurajarea activității fizice (plimbări, jogging).

Admițând că studiul lor are limite, oamenii de știință afirmă că acest efect pare evident și recomandă plantarea unui număr cât mai mare de copaci pe cât de multe străzi posibil. Și în primul rând, să nu se mai taie fără motiv (valabil) pomii care există, încheie passionsante.be.

Olimpia Diaconiuc