17.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024 - 3:23
No menu items!

Cum a ajuns un clip cu un convoi militar, postat de un lăutar pe TikTok, motiv de acuzații de fake news între MApN și propaganda rusă

spot_img

Un clip video postat de un lăutar din Constanța, cu un convoi militar, a ajuns motiv de acuzații de fake news de către Ministerul Apărării Naționale și propaganda Rusiei, care a susținut că blindatele românești mergeau către Ucraina.

Bărbatul, „cristian_iulian92”, „organist” din Constanța, a filmat convoiul pe una dintre șoselele din Constanța și a postat clipul pe TikTok. Mașinile blindate din imagini par a fi din cele americane, existente în bazele militare românești.

Clipul a fost preluat de canalul de Telegram al „PMR_History” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Publicația Pravda, care a mai publicat și amenințările Rusiei la adresa României și Poloniei, a preluat clipul și a susținut că în imagini ar fi un convoi al Armatei Române care se deplasează pe drumul spre Ucraina și Republica Moldova, amintind totodată de o declarație făcută de Igor Strelkov, fost așa-zis ministru al Republicii Donețk și agent GRU, în care acesta susținea că România ar trimite trupe în Republica Moldova și ar contribui la destabilizarea regiunii transnistrene. Ulterior, filmulețul a fost preluat și de „Pervîi Kanal”, principalul post de televiziune din Federația Rusă.

Ministerul Apărării: Vehiculele se îndreptau către Poligonul Babadag pentru o ședință de tragere

Potrivit Ministerului Apărării, în filmare apar vehicule militare ale Armatei SUA, care fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogalniceanu, la începutul acestui an. Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați.

„Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun”, a mai explicat MApN.

M. Nedelcu