1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 4:28
No menu items!

CSM verifică toate dosarele cu agresiuni sexuale în care sunt implicați copii

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecția Judiciară  pentru a face un “control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”, scrie dela0.ro, platforma de investigații și reportaje care a reușit să meargă pe firul câtorva zeci de decizii contradictorii ale instanțelor cu privire la calitatea de victimă a unor copii abuzați sexual de adulți. România a strâns deja 5 condamnări la CEDO pentru ineficiența sistemului național de protecție a victimelor vulnerabile.

„Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe “practica instanțelor și parchetelor referitoare la aprecierea consimțământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”. 

Pe 6 fabruarie, la scurtă vreme după instalarea în funcția de președinte al CSM, judecătoarea Nicoleta Țînț

„Având în vedere problema semnalată în publicația de internet (n.r. – Dela0.ro) și interesul public față de această chestiune și interesul nostru de a ne asigura că procedurile judiciare se desfășoară potrivit prevederilor legale în acest tip de cauză […], apreciem că sunt necesare niște verificări mai ample, iar aceste verificări implică inclusiv activitatea colegilor din parchete. V-aș propune să discutăm această chestiune în Comisia 2 comună, să vedem dacă ajungem la concluzia de a sesiza Inspecția Judiciară pentru a efectua un control pe modul de investigare și judecare a acestor infracțiuni sau altă soluție la care am putea ajunge.”

Dela0.ro a reușit să identifice și să nominalizeze mai mulți magistrați din România ultimilor 10 ani, care au considerat că mai mulți copii victime ale unor agresiuni sexuale și-ar fi exprimat acordul pentru abuzurile fizice la care au fost supuși, întrucât nu au strigat, nu s-au opus și nu au spus familiei despre ce li se întâmplase. În cele mai multe astfel de situații, agresorii aveau cu peste 20 de ani mai mult decât copii, uneori erau rude sau vecini, ori persoane apropiate familiei, reușind astfel să le câștige încrederea și apoi să-i invinovățească pe copii și să-i manipuleze, prin frică sau rușine, să păstreze secretul. 

E o victorie a jurnalismului – dar e, mai ales, o victorie a societății, care primește (prin munca reporterilor), oportunitatea de a regla o aberație legală sistemică, care s-a rostogolit în instanțele naționale de la an la an. Nici măcar condamnările repetate ale statului român la CEDO n-au oprit-o, în ciuda angajamentelor asumate de guvernanți”, scriu autorii investigației.

Sursa foto: https://beta.dela0.ro/acte-sexuale-victime-copii-judecate-fapte-consimtite/