23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:18
No menu items!

Criza imigranților. Statele baltice ridică garduri la frontierele lor estice

spot_img

Estonia, Letonia și Lituania întăresc controalele de identitate și construiesc garduri la frontierele lor estice, îngrijorate că regiunea baltică ar putea deveni un nou punct de intrare pentru refugiați pe măsură ce rutele de migrație prin Balcani devin tot mai greu accesibile.

Potrivit Reuters, guvernele acestor state se tem că ar putea asista la venirea a mii de refugiați prin Rusia și Belarus, aceste îngrijorări intensificându-se după ce 6.000 de solicitanți de azil au ajuns anul trecut în Finlanda și Norvegia din Rusia.

Letonia și Estonia au început construirea unor garduri la frontierele cu Rusia, în această decizie jucând un rol și preocupările de securitate după anexarea Crimeei de către Rusia și acuzațiile potrivit cărora un ofițer de securitate eston a fost răpit în regiunea de graniță în 2014.

Sute de polițiști de frontieră, polițiști și militari lituanieni au început în această săptămână un exercițiu de gestionare a unei eventuale crize la frontieră. În acest exercițiu va fi testată și reintroducerea controlului documentelor de identitate la frontiera cu Letonia.

„Până anul trecut, nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut vreo problemă cu migrația la granița rusă. Apoi fluxurile de migranți la frontieră au explodat într-o singură săptămână, ca prin minune”, a declarat pentru Reuters comandantul poliției de frontieră lituaniane, Renatas Pozela.

În condițiile închiderii rutei directe din Grecia spre Europa continentală, ar putea câștiga în popularitate traseul prin Republica Moldova, Ucraina și statele baltice.

Astfel, Estonia instalează dispozitive de supraveghere, precum cele funcționale deja la granița Lituaniei cu Belarus, pentru a stopa atât contrabanda, cât și migrația ilegală.

„Este păcat să avem nevoie de un gard la frontieră. Însă, dată fiind situația din Europa acum, cu criza refugiaților, ar putea fi necesar”, a estimat deputatul leton Ojars Eriks Kalnins, membru al comisiei pentru afaceri europene.

În ianuarie, Finlanda a criticat Rusia pentru că a permis trecerea migranților peste frontiera arctică, în condițiile în care numărul celor care intrau pe la punctul de trecere a frontierei Salla ajunsese la 20 pe zi.

Din totalul celor 31.000 de solicitanți de azil ajunși anul trecut în Norvegia, aproximativ 5.000 au intrat prin Rusia. Potrivit poliției de frontieră finlandeze, fluxul de migranți dinspre Rusia a încetat în martie.

R.D.

foto: reuters