9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 0:16

Senatorii amendează noua lege a pensiilor militare. Cum se vor calcula drepturile rezerviștilor

spot_img

Pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea fi calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%, cum prevedea ordonanța adoptată de Guvern. În plus, pensia recalculată nu poate depăşi sută la sută din baza de calcul.

Potrivit unui amendament adoptat marţi de Comisia pentru buget a Senatului, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul.

Un alt amendament prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în Piața Victoriei din Capitală, pe motiv că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau de salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Ordonanța prevedea că formula de calcul a pensiei pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga 1 la sută pe an, după 25 de ani de vechime procentajul putând creşte doar până la 85%.

R.D.