16.5 C
București
marți, 21 mai 2024 - 9:54
No menu items!

Criza din Grecia se ameliorează. Tsipras acceptă condițiile creditorilor

spot_img

Premierul elen le-a trimis creditorilor o scrisoare

Jean-Claude Juncker, Alexis Tsipras 

Situaţia din Grecia pare să se calmeze într-o oarecare măsură. După ce s-a anunțat oficial că administrația de la Atena nu plătește datoriile, invocând incapacitatea de plată, premierul Alexis Tsipras a schimbat „tonul” și atitudinea și a spus că va accepta condițiile impuse de creditori.

Premierul elen a trimis, potrivit jurnaliştilor de la Financial Times, o scrisoare creditorilor (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), în care afirmă că acceptă condiţiile impuse, cu foarte mici modificări. Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, făcuse o ofertă de acord de ultim moment autorităţilor de la Atena, în care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene. Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme ca un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei, să fie implementat în octombrie.

Potrivit Mediafax, oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Emanuel Stan