15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 2:06
No menu items!

„Creierul” celui mai mare scandal de corupție din Marina americană, prins în timp ce încerca să ajungă în Rusia

spot_img

Un om de afaceri din Malaezia aflat în spatele celui mai mare scandal de fraudă din istoria Marinei Statelor Unite a fost prins după ce reușise să fugă din arest la domiciliu, conform BBC.

Leonard Francis, cunoscut sub numele de „Leonard cel gras”, a fost capturat în Venezuela în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor către Rusia.

Miercuri, bărbatul de 57 de ani a fost capturat pe aeroportul Simón Bolívar de Maiquetía de către autoritățile venezuelene. Conform Interpol, el intrase în țară venind prin Mexic, cu escală în Cuba. Acum, urmează să fie extrădat în Statele Unite.

Cu doar trei săptămâni înainte de anunțarea sentinței, fostul contractor a scăpat din arestul la domiciliu în San Diego, după ce și-a tăiat brățara de monitorizare prin GPS agățată la gleznă.

Vecinii au spus că în ultimele săptămâni au văzut mai multe camioane de transportat mobilă care au intrat pe proprietatea lui Francis.

Francis, căruia i se spunea „Leonard cel Gras” din cauză că la acea vreme cântărea peste 180 de kilograme, a pledat vinovat în 2015 pentru acuzațiile de luare de mită și fraudă.

El a fost creierul unei scheme extinse de mită ce a funcționat prin intermediul companiei sale cu sediul în Singapore, care a deservit flota din Pacific a Marinei SUA.

Scandalul de corupție care a început să fie investigat în 2013 a cuprins capitale și porturi din întreaga regiune pacifică, precum Singapore, Tokio, Bangkok și Manila. În timpul cercetărilor, zeci de oficiali ai forțelor navale americane au fost arestați și acuzați că au acceptat bani cash, petreceri cu prostituate în hoteluri de lux și călătorii gratis în schimbul redirecționării vaselor către porturi unde opera compania lui Francis, care oferea servicii de alimentare cu combustibil și bărci remorchere.

                                                                                                                  Adina Silav