30 C
București
marți, 16 august 2022 - 21:15
No menu items!

Coreea de Nord, pe punctul de a reporni un reactor nuclear

spot_img

Phenianul a făcut trei teste nucleare şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea

Coreea de Nord ameninţă cu acţiuni “mai puternice”, după al treilea test nuclear

Imagini recente, captate prin satelit, sugerează că Phenianul ar putea fi pe punctul de a reporni un reactor nuclear de la Yongbyon, considerat principala sursă de plutoniu cu destinaţie militară a Coreei de Nord, au declarat joi cercetători americani, potrivit AFP.

Reactorul, cu o capacitate de cinci megawaţi, poate produce aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează unii experţi.

Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea.

Ultimele imagini prin satelit arată o reintensificare a activităţii la Yongbyon, care pare să trădeze „primii paşi” către „repornirea reactorului”, afirmă specialiştii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins pe site-ul 38 Nord.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au început lucrări de renovare după ce au efectuat ultimul test nuclear.

Emanuel Stan