7.4 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 1:20

Copiii cu vârste între 12 și 15 ani vor fi vaccinați. Când va începe imunizarea acestora

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea începe în România din trimestrul trei al anului.

”Estimăm că într-o perioadă medie de două luni vom avea autorizarea oficială, atât de la Agenţia Americană pentru Medicamente, cât şi de la Agenţia Europeană, aşa încât vom putea şi noi din trimestrul trei, probabil, să dăm posibilitatea şi celor care doresc cu vârsta sub 15 ani, să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, până în prezent, în România, câteva mii de persoane, majoritatea cu unele boli cronice, cu vârste de 16-18 ani, s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare susține însă că în România imunizarea populației a ajuns la 15%, iar dacă procentul rămâne la acest nivel toate eforturile de până acum ar fi pierdute.

„Nu am reuși ca în perioada următoarelor luni să controlăm așa cum trebuie pandemia, am fi cu același restricții. Posibilitatea ca acest virus să capete noi mutații care nu vor mai fi acoperite de vaccinurile care deja au fost administrate, adică să punem cumva în pericol și beneficiul pe care persoanele vaccinate îl au. Dacă apar alte tulpini virale, care nu mai sunt acoperite suficient de bine de vaccin, am pierdut orice efort pe care l-am făcut. Din păcate, virusul ne-a demonstrat până acum că se mișcă mai repede și decât noi și decât deciziile pe care noi le-am luat. Suntem de multe ori în spatele evoluției acestei pandemii și luăm decizii reactive în loc să avem decizii proactive”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.