4.8 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024 - 4:39
No menu items!

Conflict de interese la nivel înalt, într-o tranzacție anunțată pe bursă de Hidroelectrica și UCM

spot_img

Remus Borza, avocat și apropiat al lui Nicolae Ciucă, apare direct și indirect la ambele capete ale unei tranzacții anunțate vineri pe Bursa de Valori București. UCM Reșița SA și Hidroelectrica SA au semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru o serie de active industriale, pentru suma de 67,8 milioane de lei.

Comunicarea din partea UCM Reșița este semnată de administratorul judiciar Euro Insol SPRL, controlată de Remus Borza. Acesta este și consilier al președintelui PNL Nicolae Ciucă și secretar executiv al comisiei echipei de campanie a PNL pentru alegerile europarlamentare. Din aceste poziții, Borza are influență asupra  demnitarilor liberali, inclusiv asupra celor din Ministerul Energiei, care controlează pachetul majoritar de acțiuni la Hidroelectrica SA. De asemenea, Borza a fost consilier economic al lui Ciucă în timpul mandatului de prim-ministru, perioadă care s-a suprapus pe procesul de decizie și negocieri pentru această tranzacție.

Într-o procedură de insolvență, administratorul judiciar este plătit din averea debitoarei, conform legii.

Comunicatul UCM Reșița, semnat de consortiul format din Euro Insol SPRL si V.F. Insolventa SPRL, afirmă: ”În data de 08.12.2023 a fost semnat contractul cadru de vânzare cumpărare a afacerii, încheiat intre S.C. U.C.M. Reșița S.A., în calitate de vânzător și Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., în calitate de cumpărător, al cărui obiect îl reprezintă liniile de afaceri aferente platformei ABC și parțial  platformei Calnicel. Pretul total, exclusiv TVA, ce va fi plătit pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii și asupra tuturor bunurilor care intră în sfera Perimetrului tranzacției, în conformitate cu contractul cadru, este de 67.879.000 lei.”

Comunicatul emis de Hidroelectrica este semnat de Karoly Borbely, CEO,  și Marian Fetița, CFO, în calitate de membri ai Directoratului numit în noiembrie 2023.

”Tranzacția va permite Hidroelectrica să dețină în cadrul Grupului echipamentele și know-how-ul necesare derulării programului de investiții în propriul portofoliu, beneficiind astfel de alăturarea capacităților de proiectare și producere echipamente a UCMR cu cele de montaj și mentenanță deținute de Hidroserv, cu efect pozitiv asupra controlului costurilor și duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță”, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Transferul de Afacere include preluarea:

– platformei de producție industrială ABC și parțial a platformei de producție Calnicel;

– specialiștilor în domeniul proiectării, tehnologiei și al execuției;

– know-how-ului aferent proiectelor și documentațiilor din arhiva proprie;

– activelor/dotărilor cu mașini-unelte și utilaje necesare pentru a executa atât echipamente noi, complexe, cât și reparații și retehnologizări ale echipamentelor în exploatare.

Tranzacția se va finaliza în urma îndeplinirii condițiilor suspensive, care includ, printre altele, aprobarea acesteia de către acționari în cadrul AGA Hidroelectrica.

Înființată în 1771, UCM Resita S.A., este cea mai veche unitate de producție industrială din România de construcții mașini în domeniul energetic și una dintre cele mai vechi din Europa. UCMR a contribuit la producerea echipamentelor a peste 80% din grupurile hidroenergetice aflate în portofoliul Hidroelectrica.

Instalată în urmă cu o lună, noua conducere a Hidroelectrica s-a remarcat deja în mod negativ în mai multe situații. Sursa Zilei a dezvăluit că prima ”decizie strategică” a noului director general a fost să constate că ceilalți membri ai Directoratului sunt ”supraponderali” și să le ceară să slăbească în două luni. De asemenea, în prima teleconferință cu acționarii și fondurile de investiții, Directoratul s-a prezentat în mod neprofesionist, cu mult sub standardele unui astfel de context.

Tiberiu Szabo