-2.8 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 5:13
No menu items!

Compania de asigurări Carpatica, acuzată că a vrut să influenţeze controalele dispuse de ASF

spot_img

27 de persoane din firma Carpatica Asig vor fi puse sub acuzare într-un dosar al DIICOT Sibiu, pentru că ar fi încercat să tergiverseze şi să influenţeze controalele dispuse de ASF, prin introducerea unor date nereale în societate.

Procurorii fac percheziţii atât la Sibiu, cât şi la sediile din Bucureşti ale firmei Carpatica Asig, 27 de persoane fiind vizate de această anchetă, în care sunt cercetate infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, instigare la fals informatic, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

Anchetatorii susţin că la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, întrucât societatea CARPATICA Asig avea o situaţie financiară precară, şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările în materia asigurărilor, 5 reprezentanţi ai firmei au stabilit să evite suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România. Astfel, Oprea Carabulea, împuternicitul lui Ilie Carabulea, care controlează societatea de asigurări, împreună cu Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa şi Angela Toncescu au reluat procesul de inventariere a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, în fals, după ce constataseră un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei şi provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei.

Membrii grupului infracţional organizat au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună. De asemenea, la nivelul departamentului IT, prin intermediul directorul IT Popa Ana, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de daună.

comunicat DIICOT

Şi procurorii DNA îi cercetează pe fostul șef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Daniel George Tudor, pe fosta sa soție, Doina Tudor, senatoare PNL, precum și Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului, pentru că ar fi favorizat societatea Carpatica.

M. Nedelcu