Pandișpan cu mere și scorțișoară

Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Ingrediente:

  • 4 mere (500 gr),
  • 140 gr făină,
  • 80 gr zahăr pudră,
  • 40 gr zahăr tos,
  • 6 ouă,
  • 10 ml ulei,
  • 5 gr praf de copt,
  • 1 ml esență vanilie,
  • ½ lămâie,
  • ¼ linguriță scorțișoară,
  • sare.

Mod de preparare:

Spălăm merele și le curățăm de coajă, îndepărtăm semințele, le tăiem cuburi și le amestecăm cu zahăr tos. Stropim cu zeama de lămâie și le amestecăm, astfel încât zahărul să se distribuie pe toate bucățile de măr.

Ouăle se separă astfel: gălbenușurile se vor bate cu zahărul pudră până când capătă consistența unei creme, apoi se adaugă esența de vanilie și uleiul și se amestecă în continuare. Albușurile se vor bate spumă, cu puțină sare, până ce vor crește în volum și nu se mai desprind de vasul în care au fost bătute.

Peste gălbenușurile bătute cu zahăr se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Puțin câte puțin, făra a forma cocoloașe.

pandispan

Albulșurile spumă se vor adăuga cremei de gălbenușuri. Se amestecă apoi compoziția cu o spatulă sau cu lingura de lemn, ușor, de jos în sus. Astfel, pandișpanul va fi mai pufos.

Se tapetează fundul tăvii cu hârtie de copt, iar marginile acesteia se vor unge cu unt din belșug. Se așează în tavă cuburile de măr pudrate cu scorțișoară și peste ele se toarnă aluatul. Scuturăm puțin tava, pentru a elimina o parte din bulele de aer formate în aluat și o introducem la cuptorul încălzit la 165 grade pentru 25-30 minute.

După ce pandișpanul s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Abia după ce s-a răcit se poate scoate din tava în care a fost copt.

pandispan3

Poate fi servit ca atare sau cu sirop de fructe.

pandispan2

Savurați cu plăcere!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU