6.9 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 2:40
No menu items!

Comisia Europeană cere statelor membre să se pregătească pentru următorul val COVID-19

spot_img

Comisia Europeană a propus, miercuri, un set de acţiuni pentru a gestiona etapa actuală a pandemiei de COVID-19 şi pentru a intensifica pregătirile pentru următoarea etapă. 

Lucrând împreună, UE a salvat până în prezent sute de mii de vieţi, mulţumită vaccinurilor împotriva COVID-19, a menţinut piaţa unică operaţională, a redus la minimum restricţiile de călătorie şi a mobilizat capacitatea de producţie a produselor esenţiale atunci când lanţurile de aprovizionare au fost perturbate, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de News.ro.

În noua etapă a pandemiei, pentru care pregătirea şi răspunsul necesită susţinere, coordonarea va fi, încă o dată, esenţială. Prin urmare, Comisia invită statele membre să întreprindă acţiunile necesare înainte de venirea toamnei pentru a asigura vigilenţa şi coordonarea continuă a pregătirii şi răspunsului în materie de sănătate publică.

„Intrăm într-o nouă etapă a pandemiei, pe măsură ce trecem de la o gestionare în regim de urgenţă la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi. Numărul de cazuri este încă mare în UE şi încă multe persoane decedează din cauza COVID-19 la nivel mondial. În plus, noi variante pot apărea şi se pot răspândi rapid. Dar ştim ce avem de făcut. Trebuie să intensificăm şi mai mult vaccinarea, inclusiv administrarea rapelurilor, precum şi testarea specifică – şi trebuie să continuăm să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile noastre în UE„, a declarat preşedinta CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Păstrarea vigilenţei în cursul tranziţiei spre ieşirea din etapa acută a pandemiei de COVID-19

Nivelurile actuale mai mici ale numărului de cazuri de COVID-19 oferă statelor membre oportunitatea de a-şi consolida supravegherea, sistemele de sănătate şi pregătirea generală pentru pandemii. În particular, Comisia invită statele membre:

– să intensifice administrarea dozelor iniţiale şi de rapel ale vaccinurilor, ţinând seama de circulaţia simultană a virusurilor care cauzează COVID-19 şi gripa sezonieră;

– să instituie sisteme integrate de supraveghere care să nu se mai bazeze pe identificarea şi raportarea tuturor cazurilor de COVID-19, ci pe obţinerea unor estimări fiabile şi reprezentative;

– să continue testarea şi secvenţierea ţintită a unui număr de eşantioane care să fie suficient pentru a estima cu precizie circulaţia variantelor şi pentru a depista noi variante;

– să investească în redresarea sistemelor de sănătate şi să evalueze impactul mai larg al pandemiei asupra sănătăţii, inclusiv asupra sănătăţii mintale, şi asupra întârzierilor în efectuarea tratamentelor şi a îngrijirilor;

– să aplice norme coordonate la nivelul UE pentru a asigura libera deplasare în condiţii de siguranţă, atât în interiorul UE, cât la nivel internaţional;

– să sprijine dezvoltarea următoarei generaţii de vaccinuri şi de mijloace terapeutice;

– să intensifice colaborarea împotriva informării incorecte şi a dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19;

– să continue să promoveze solidaritatea şi îmbunătăţirea guvernanţei la nivel mondial.

În plus, Comisia anunţă acţiuni menite să asigure lanţuri de aprovizionare reziliente pe tot parcursul pandemiei, atât pentru contramăsuri medicale, cât şi pentru produse esenţiale, în toate ecosistemele industriale. De asemenea, ea lansează astăzi o procedură de ofertare, în cadrul iniţiativei UE FAB, pentru a rezerva capacităţi de producţie de vaccinuri pe bază de mARN, proteine şi vectori. Această iniţiativă va rezerva o capacitate de producţie nou creată care să fie utilizată în caz de viitoare urgenţe sanitare. Procedura de ofertare se adresează producătorilor de vaccinuri care dispun de facilităţi în UE/SEE, care pot trimite cererea lor de participare până la 3 iunie 2022, ora 16.00 CEST, mai indică sursa menţionată.

Pe termen mediu şi lung se vizează consolidarea în continuare a pregătirii pentru pandemii şi consolidarea coordonării răspunsului între statele membre, precum şi la nivel mondial, punerea în aplicare a propunerilor privind Uniunea europeană a sănătăţii, abordarea impactului mai larg al pandemiei asupra sănătăţii, incluzând „COVID-19 de lungă durată” şi impactul asupra sănătăţii mintale, precum şi accelerarea digitalizării în domeniul sănătăţii.

„Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar virusul continuă să circule. În timp ce situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, trebuie să ne pregătim pentru diferite scenarii şi trebuie să o facem în mod coordonat. Cu privire la noi variante întrebarea nu este dacă, ci mai degrabă când vor apărea. Improvizarea şi fragmentarea nu reprezintă o opţiune. Vigilenţa şi pregătirea rămân la fel de esenţiale ca oricând şi trebuie să ne continuăm acţiunile fără a ne opri. Din aceste motive, luăm măsuri la nivel naţional şi la nivelul UE bazate pe succesul coordonării la nivelul UE în ceea ce priveşte pregătirea şi răspunsul în materie de sănătate publică. Trecem de la statutul de pompieri la cel de arhitecţi, la o Uniune a sănătăţii care protejează sănătatea publică, menţinând în acelaşi timp societatea şi economia deschise şi reziliente”, a afirmat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas

De asemenea, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus că pandemia de COVID-19 a demonstrat importanţa existenţei unei capacităţii de producţie de vaccinuri la care să se recurgă cu uşurinţă în perioade de criză.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a precizat la rândul ei, că vaccinarea, abordarea noastră coordonată şi puternică la nivelul UE şi imunitatea naturală oferă o oportunitate foarte binevenită de a trece de la o gestionare în regim de urgenţă la o gestionare mai sustenabilă a pandemiei de COVID-19.

În timp ce statele membre pun în aplicare noi abordări pentru a gestiona pandemia în curs de desfăşurare, strategiile fragmentate vizând pregătirea şi răspunsul riscă să submineze beneficiile pe care coordonarea la nivelul UE a măsurilor de securitate sanitară le-a generat până în prezent.

Prin urmare, prezenta comunicare propune o abordare a gestionării actualei noi etape a pandemiei care să se bazeze pe succesul coordonării la nivelul întregii UE a pregătirii şi răspunsului în materie de sănătate publică, subliniază oficialii Comisiei Europene. 

R. Dan