18.9 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 6:28
No menu items!

Avertisment despre hepatita misterioasă care a ajuns și în România: „Vom mai avea cazuri”. OMS: 10% din copii au nevoie de transplant

spot_img

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre starea de sănătate a fetiței în vârstă de 5 ani diagnosticată cu noua formă de hepatită despre care medicii nu știu cum se transmite. „Starea fetiței de 5 ani nu s-a ameliorat. Această hepatită poate duce în orice moment la agravarea stării de sănătate. Probabil că o să mai avem cazuri, dar noi avem un singur caz probabil nu confirmat. Au mai fost cazuri de hepatită cu o cauză necunoscută, cazuri sporadice, câteva pe an”, a declarat Rafila la Antena 3. 

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. 

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, au precizat marți reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări.

Cel puțin un copil a murit, iar 17 au avut nevoie de transplant de ficat. 

Raluca Dan