14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:41
No menu items!

Codruț Marta, în vacanță cu fostul șef al SRI București. Vasile Cămărăscu, protejat de un procuror DNA. FOTO

spot_img

Imagini incredibile cu Codruț Marta – fostul șef de Cabinet al lui Sorin Blejnar, în perioada în care acesta era președinte al ANAF – și fostul șef al SRI București, Vasile Cămărăscu, au fost prezentate, duminică seara, în exclusivitate în emisiunea “Sinteza Zilei”, de la Antena 3. Dezvăluirile privind vacanța de lux petrecută alături de fostul șef al SRI București, cu doar câteva luni înainte de dispariția sa misterioasă, de Codruț Marta, dar și referitor la modul în care Cămărăscu a fost și este protejat de procurorul DNA Carmen Damian  au fost prezentate la “Sinteza Zilei” de jurnalista Ana – Maria Roman, realizator al emisiunii “Esențial”. 

De asemenea, potrivit jurnalistei Ana- Maria Roman, în dosarul dispariției lui Codruț Marta și al preluării ilegale a televiziunii “Realitatea”, un martor protejat face o dezvăluire uluitoare. Spune că, pentru a-și derula afacerile cu combustibil, a trebuit să plătească un șef SRI, pe Vasile Cămărăscu, dar și oameni de afaceri apropiați Serviciului, dar și pe Codruț Marta pentru a fi protejat de ANAF.

Declarația martorului protejat despre fostul șef SRI București:

Mai era o persoană, Vasile, din SRI, care primea 5 euro pe tonă. Persoana pe care o cunosc ca fiind VASILE trebuia să îl anunțe pe Marta Codruț Alexandru când sunt acțiuni de filaj sau interceptări. Din câte știu, Vasile era șeful structurii pe București.

Pentru a demonstra legătura dintre Cămărăscu și fostul consilier al lui Blejnar, Codruț Marta, la dosar sunt depuse fotografii cu cei doi făcute într-o vacanță lângă Atena. Pozele sunt realizate în vara anului 2011. Mai mult, procurorii atașază și o discuție pe care Marta a avut-o cu Cămărăscu, cu patru zile înainte ca acesta să dispară misterios.

Convorbirea dintre Marta și fostul șef SRI București:
Codruț Marta: Întrebare: azi sau mâine?
Vasile Cămărăscu: Mâine!
Codruț Marta: Bine, pot să fiu eu primul?
Vasile Cămărăscu: Da, mulțumesc! Poate ne vedem…
Codruț Marta: Nu mai știam, ceasul meu arată 18 azi… Să ne vedem..
Vasile Cămărăscu: Mâine, azi, mâine… când vrei, nu știu!
Codruț Marta: Cum azi mâine? Mâine e ziua ta, am înțeles!

Era vorba despre ziua de naștere a șefului SRI București de atunci, sărbătorită pe 18 mai. Trei zile mai târziu, pe 21 mai 2012, Marta dispare.

Documente care-l incriminează pe Cămărăscu

“Înainte să plec, cineva din SRI, din cercul extrem de apropiat al lui Coldea, dar nu Cămărăscu, a venit și mi-a zis că mi-au luat televiziunea prin fals și le e teamă, vor încerca să îmi facă dosare. (…) Vasile Cămărescu de la SRI a fost invitat la un eveniment cu mașini de epocă la Constanță. Acolo s-a întâlnit cu doamna Chirică…(Irina Elena Chirică, președinte al consiliului de administrație, Realitatea TV)”. 

Potrivit documentelor din dosarul aflat pe rolul DNA, din declarațiile martorului protejat, Cămărăscu ar fi luat bani în patru tranșe, pentru a îi proteja firma în următoarele date:

13.02.2012 – 78.000 euro
29.02.2012 – 72.000 euro
5.12.2011 –  49.000 euro
2011 (nu ține minte data) 242.000 euro

Ce face insa procurorul Carmen Damian cu aceste probe? Deși articolul 56 din Codul de Procedura Penală o obligă să trimită imediat dosarul la Secția Parchetelor Militare, în cauză fiind vorba despre un colonel SRI, aceasta ignoră legea și cere mandat de la instanță, în 2017, pe numele lui Cămărăscu.

Pentru a ascunde ilegalitatea de a nu fi predat dosarul procurorulor militari, induce în eroare instanța și spune că Vasile Cămărăscu a ieșit din SRI în 2010. În continuare procuroarea face cercetări şi îl interceptează pe Cămărăscu până în 2018. Într-un sms din 2017, acesta îl anunţă pe Elan Schwartzenberg că urmează să ajungă la Tel Aviv. 

Deși doar în 2013 a facut 100 de percheziții în dosarele prividu-l pe Codruț Marta, adică dispariția acestuia plus spălările de bani, finanțarea Realitatea TV și preluarea ei, printr-un fals, de către Cozmin Gușă și cu implicarea Serviciului Roman de Informații, procurorul Damian închide ancheta, deși costurile acesteia se ridică la sute de mii de euro. Scopul: să nu mai aibă nimeni acces la dosar. Dintre cei indicați că ar fi primit bani de la martorul protejat, Carmen Damian disjunge o cercetare doar pe foștii șefi din cadrul ANAF, Cămărăscu fiind dat uitării.

Cine este Vasile Cămărăscu

  • Fost coleg de cameră al lui Florian Coldea la Academia Națională de Informații, Cămărăscu a lucrat pe rând la Contraspionaj, apoi la SRI Giurgiu.
  • Din 2008 până în 2010 a condus Direcția de Informații București a SRI. A fost înlocuit de Adrian Ciocârlan, iar ulterior numit adjunct la Direcția de Apărare a Constituției din SRI. În 2012 a fost numit director adjunct la ORNISS.
  • Încă din perioada în care a condus SRI București, Cămărăscu a făcut parte din anturajul apropiat al omului de afaceri Elan Schwartzenberg, alături de Codruț Marta și Sorin Blejnar. 
  • De altfel, despre Cămărăscu și înlocuitorul lui a vorbit și Elan Schwartzenberg într-un interviu, o  dovadă în plus a faptului că fostul șef al SRI București făcea parte din gruparea de evaziune fiscală în legătură cu care au fost puși sub acuzare Marta, Blejnar, dar și Schwartzenberg. 
  • În același interviu, Elan Schwartzenber a făcut referire și la mâna sa dreaptă, Irina Elena Chirică – cea pe care a numit-o chiar și președinte al Consilului de Administrație al Realitatea TV. Irina Elena Chirică era, în acea perioadă, logodnica lui Vasile Cămărăscu, după cum a afirmat chiar Schwartzenberg. 

foto: Antena 3