14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 12:20

COD GALBEN de ninsori. Harta zonelor afectate

spot_img

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de ninsori consistente pentru șase județe din zona Moldovei, precum și o informare de precipitații consistente și intensificări ale vântului la nivelul întregii țări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 7 februarie, ora 15.00 – 8 februarie, ora 11.00, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, dar și în zona de munte a județelor Bacău și Vrancea va ninge și se va depune strat nou de zăpadă de 10 – 20 de centimetri.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM precizează că va actualiza atenționare Cod galben valabilă pentru județe din Moldova.

harta_cod_galben

Pe de altă parte, în intervalul 7 februarie, ora 11.00 – 9 februarie, ora 11.00 va fi în vigoare o informare meteo de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, în majoritatea regiunilor.

Astfel, cantitățile de apă vor depăși local 15 – 20 l/mp, iar în sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea, dar și în zonele deluroase și montane din restul teritoriului se vor cumula pe arii restrânse peste 30 – 40 l/mp.

Totodată, în jumătatea de nord a Moldovei, dar și la munte, la altitudini mari, vor predomina ninsorile, iar în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare.

În regiunile sudice și sud-estice (inclusiv în zona Municipiului București) la început vor fi mai ales ploi, iar din a doua parte a zilei de miercuri (8 februarie) acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Pe spații restrânse, cu precădere în sudul și centrul Moldovei și în nordul Munteniei, vor fi depuneri de polei.

Meteorologii mai atrag atenția că, temporar, vântul va avea intensificări în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei și local în Oltenia, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 – 55 km/oră și, izolat, 65 km/h.

R.D.