duminică, 5 iulie 2020 - 11:45

Klaus Iohannis, discurs în Parlament. PSD s-a retras din plen. Iohannis: “Ați obosit deja? Ghinion”

ANM anunță ploi torențiale, după inundațiile care au blocat mai multe drumuri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă informare meteorologică de ploi torenţiale şi vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării...

Un nou studiu OMS arată eșecul tratamentelor împotriva COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, sâmbătă, că întrerupe testele clinice cu hidroxiclorochină împreună cu combinaţia Lopinavir-Ritonavir pentru pacienţii COVID-19 spitalizaţi, după ce...

Președintele CSM, aluzie la comportamentul premierului, de Ziua Justiției: Este datoria noastră să protejăm cetățenii de orice formă de arbitrariu!

„Este datoria noastră să protejăm fiecare cetăţean împotriva oricărei forme de arbitrariu. Acest deziderat îl putem atinge numai conlucrând spre găsirea echilibrului social necesar...

Cum s-a golit, într-o oră, centrul de carantină Techirghiol: Strigau la balcoane „eliberare”! Au plâns, de fericire, la plecare

Au chemat avocați, au sunat la 112 și Direcția de Sănătate Publică și au cerut să vină poliția să-i eliberereze, așa descriu angajații centrului...

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului marţi, de la ora 12.00, aşa cum ceruse. La intrarea în clădirea Parlamentului, Iohannis a fost întâmpinat de doi vicepreşedinţi ai Camerelor, aparţinând opoziţiei, Cătălin Predoiu (PNL- Camera Deputaţilor), respectiv Mihai Goţiu (USR-Senat).

Klaus Iohannis a declarat marţi că, în actuala criză, retragerea ordonanței de urgență 13 şi “eventuala demitere chinuită a unui ministru” este prea puţin şi alegerile anticipate sunt “prea mult”.

Preşedintele le-a spus parlamentarilor: “Aţi câştigat acum, guvernaţi!” şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, “care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş”.

După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala. “Aţi obosit deja? Ghinion”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că, dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru găsirea unor soluţii.

La plecare, preşedintele le-a spus jurnaliştilor: “Vă mulţumesc că aţi fost alături de mine azi“.

Discursul lui Klaus Iohannis:

Mulţumesc, dle preşedinte al Senatului, dle preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor şi domnilor musafiri. M-aş fi adresat şi Guvernului dar este ocupat, dar nu-i băi. La ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur mult că aţi avut răbdare să staţi în sala să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă.

Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări. Aş fi vrut astăzi în condiţii normale la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român mondern. Aş fi putut să vorbesc poate despre proiectul de ţară.

Cu toţii, şi dvs şi dvs, ne dorim în definitiv o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim că României să-i meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită.

Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o luna după alegeri? În 11 decembrie, PSD a reputat o mare victorie, dar după aceea? Doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti, a promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grija ce-aţi avut-o, se vede că nu a fost cea declarată în campanie, nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate, grija primă a fost să va ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi.

Asta e situaţia. Unii mulţumiţi unii nemulţumiţi, ce facem, dragilor? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea Ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin.

Alegeri anticipate, însă, sunt, în această faza, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD-ul. Aţi obosit deja? Ghinion!

Aţi câştigat, acum legiferaţi, guvernaţi, dar nu oricum. România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiş.

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceţi cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil, sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat fiindcă v-a crezut, ce-aţi promis, faceţi. Sunt mari aşteptaţi din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparenţă, predictibilă, sustenabilă. Nu va bateţi joc de România, suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate. Păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică. Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternica din NATO, din UE. Lumea are mari aşteptări de la noi, să nu-i dezamăgim.

Dacă PSD care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca în virtutea atribuţiilor de presedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.

Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi-l respectă, care se poate mândri cu o justiţie independenţa, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, cu Parlament puternic? O naţiune cu guvern performant, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită care pune totul în joc pentru a-i salva pe câţiva din situaţii dificile. Merită România acest sacrificiu? Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică cu politicieni integri şi credibili în vârful statulului, asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim şi pentru a afla realmente dorinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample în localităţi unde n-a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil. Imaginea aceea splendidă din Piaţă Victoriei cu telefoanele iluminate, iată când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, români iau ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută vie, apărată zi de zi, revigorată, democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie.

Să păstrăm, aşadar, democraţia vie şi ţara curată la propriu şi la figurat pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României.

R.D.

Iordania pune brățări electronice călătorilor, ca să se asigure că respectă carantina

Iordaniei a început să pună, sâmbătă, brățări electronice călătorilor care au ajuns recent în regat pentru a se asigura că respectă carantina la domiciliu...

Carantină regională într-o zonă turistică din Catalonia cu 400.000 de locuitori

Regiunea spaniolă a Cataloniei a închis un județ de peste 400.000 de oameni în urma unei creșteri în cazurile de coronavirus - în timp...

Iubita lui Donald Trump Jr, depistată pozitivă la testul COVID-19. Este asimptomatică

Kimberly Guilfoyle - iubita lui Donald Trump Jr., care conduce strângerea de fonduri pentru campania Trump - a fost depistată pozitivă pentru coronavirus, potrivit...

Primul turist străin depistat cu COVID-19 în insula Creta este o româncă. O caută protecția civilă elenă

O româncă venită în vacanţă în insula greacă Creta împreună cu soţul ei a fost confirmată sâmbătă de autorităţile greceşti ca fiind infectată cu...

Cum demonstrează președintele CCR că Guvernul Orban este afon juridic

"Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente", e afirmat Valer...