9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 11:38

Cod Galben de inundații în trei județe. Apele revărsate au afectat sute de gospodării în Arad, Cluj și Maramureș

spot_img

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă până luni, la ora 16.00, în bazinul superior al Trotușului și afluenții săi.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile din bazinul superior al Trotușului și pe afluenții săi din bazinul mijlociu și inferior (județele Covasna, Bacău și Harghita).

Atenționarea Cod Galben a fost, deja, transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Siret.

Inundațiile au afectat deja sute de gospodării din trei județe.

Astfel, apele revărsate au intrat în peste 200 de gospodării și în Căminul cultural din localitatea Nadăș, județul Arad. Mai multe animale au murit, iar puhoaiele au luat pe sus mașini și utilaje agricole.

În judeţul Cluj, o aversă de o oră a transformat în pâraie străzile satului Rugășești. Apa revărsată de pe dealuri a ajuns în 30 de case şi în curţile oamenilor şi a stricat grădini de zarzavat.

Și în Dej, peste 200 de gospodării au fost afectate de apele revărsate, iar un drum județean a fost blocat de buștenii cărați de torenți de pe versanți.

R.D.

foto: sibiu.citynews.ro