10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 14:01
No menu items!

Protest al minerilor de la Tg Jiu. Vor merge în marș 320 de km, până în fața Guvernului

spot_img

Aproximativ 60 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat în marş din faţa Sucursalei Electrocentrale Rovinari, îndreptându-se către Bucureşti, minerii protestând astfel faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi solicitând salvarea acestuia.

Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au decis să organizeze “un marş al disperării”, în cadrul căruia minerii şi energeticienii să parcurgă pe jos distanţa de la locul de muncă până în Bucureşti, pentru depunerea unui memorandum, susţinut şi de semnăturile celorlalţi angajaţi.

”Dorim să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa de energie, asupra legislaţiei primare şi secundare din această piaţă, legislaţie care face ca noi, producătorii de energie pe lignit, să scoatem lignitul, îl procesăm, îl transportăm, îl transformăm în termocentrale în energie electrică, îl injectăm în reţea şi luăm 17 bani pe kilowatt-oră, acasă oamenii îl plătesc cu 60 de bani, aproape 70% din preţul plătit se duce în buzunarul băieţilor deştepţi, că sunt din distribuţie, că sunt din transport.(…) Nu se poate ca nişte băieţi deştepţi să ia populaţiei atâţia bani pe energia electrică, în timp ce noi, producătorii clasici, vindem foarte jos şi cu preţuri din ce în ce mai mici şi ne ducem spre insolvenţă”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, care participă la marş.

Salariaţii solicită păstrarea locurilor de muncă din Oltenia, care depind de energia produsă pe bază de cărbune şi vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.

“Ne vom opri la Bucureşti, la Guvern. Am trimis un memorandum prin care arătăm cum s-a ajuns aici şi soluţiile noastre. Vom depune şi miile de semnături pe care le-am strâns şi le vom strânge pe acest traseu, de susţinere a Complexului Energetic Oltenia, am strâns de la angajaţi în jur de 8.000 de semnături”, a mai precizat Dumitru Pârvulescu.

Sindicaliştii au anunţat că vor organiza la final şi un miting în faţa Guvernului, în semn de nemulţumire faţă de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anunţat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie.