6.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 7:06
No menu items!

CNN: Israelul propune ca liderii Hamas să poată pleca din Gaza, ca parte a unui acord extins

spot_img

Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească în siguranță Fâșia Gaza, ca parte a unui acord mai larg de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali apropiați de discuțiile internaționale în curs de desfășurare.

Propunerea apare în condițiile în care Israelul a avut dificultăți în a-și atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reușit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas din Gaza și a lăsat intactă aproximativ 70% din forța de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări ale Israelului.

Deși ar oferi o ieșire sigură din Gaza pentru liderii de vârf ai Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie, plecarea liderilor ar putea slăbi influența Hamas asupra zonei devastate de război, permițând totodată Israelului să continue să urmărească ținte de mare valoare în străinătate.

Oficiali de rang înalt din structura politică a Hamas locuiesc în Doha, Qatar, și în capitala libaneză Beirut.

Sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, deși este puțin probabil să fie acceptată de Hamas, a fost discutată ca parte a unor negocieri mai ample de încetare a focului de cel puțin două ori în ultimele săptămâni – o dată luna trecută la Varșovia de către șeful serviciului de informații Mossad, David Barnea, și apoi din nou luna aceasta la Doha de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit unui oficial apropiat de discuții.

Aceste discuții au loc pe fondul unei activități diplomatice intense care are scopul de a obține o pauză mai mare în derularea ostilităților, necesară pentru a fi eliberați ostaticii despre care se crede că sunt încă în viață în Gaza.

Israelul a propus Hamas, prin medierea Qatarului şi Egiptului, o pauză de două luni în luptele şi raidurile din Fâşia Gaza în schimbul eliberării tuturor ostaticilor, a relatat publicația americană Axios.

Această propunere nu presupune încheierea războiului din Gaza, ci un al doilea armistiţiu după cel de o săptămână care a permis eliberarea a peste o sută de ostatici, transportaţi în Fâşia Gaza în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie, în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni încarceraţi în Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene, sub presiunea familiilor de a accepta un acord de eliberare, 132 de ostatici sunt încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi morţi.

Propunerea Israelului prevede întoarcerea în Israel a ostaticilor vii şi a corpurilor celor decedați în mai multe faze, dintre care prima ar include femei şi bărbaţi în vârstă de peste 60 de ani, potrivit Axios.

Ar urma femeile înrolate în armată, bărbaţii sub 60 de ani care nu sunt militari, soldaţii israelieni bărbaţi şi, în final, rămăşiţele ostaticilor.

În cadrul acestui plan, Israelul şi Hamas urmează să găsească un acord în prealabil asupra numărului de prizonieri palestinieni eliberaţi în schimbul fiecărui ostatic în funcţie de categoria lor, apoi să negocieze numele fiecărui palestinian, continuă Axios.

Acest plan nu prevede sfârşitul războiului Israel-Hamas şi nici măcar o soluţie politică pe termen mai lung, ci o redesfăşurare a soldaţilor israelieni în afara principalelor oraşe din Fâşia Gaza şi întoarcerea treptată a sute de mii de persoane strămutate din nord în sudul Gazei în încercarea de a scăpa de violenţe.

T. S.