14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 7:38
No menu items!

Clasamentul investitorilor străini, după țara de proveniență. Grafice

spot_img

Olanda, Austria și Germania ocupă primele trei locuri în clasamentul statelor de rezidență ale investițiilor străine directe (ISD), potrivit unei statistici publicate miercuri de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Repartizarea a fost realizată în funcţie de ţara de rezidență a deţinătorului nemijlocit a cel puţin 10% din capitalul social al întreprinderilor investiţie directă din România.

Cercetarea statistică ISD a produs următoarele rezultate:

  1. Fluxul net de investiţii străine directe în 2014 a atins nivelul de

2.421 mil. €, din care:

  2.846 mil. € aport la capitalurile proprii;

    -425 mil. € credit net de la investitorii străini.

 

  1. Soldul final al investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2014a înregistrat valoarea de

       60.198 mil. €, din care:

         43.243 mil. € aport la capitalurile proprii, inclusiv profit reinvestit (71,8%);

           16.955 mil. € credit net primit de la investitorii străini (28,2%).

Clasamentul complet statelor de proveniență:

isd

Din punctul de vedere al orientării pe activităţi economice (CAEN), ISD s-au localizat cu precădere în industria prelucrătoare (32,0% din soldul total ISD). În cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (5,7% din soldul total ISD), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,5%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (4,0%), ciment, sticlă, ceramică (2,6%) şi fabricarea produselor din lemn, inclusiv mobilă (2,5%)

isd2

Din punct de vedere teritorial, se observă orientarea ISD cu precădere spre regiunea de dezvoltare București-Ilfov (59,2%). ISD au fost localizate teritorial după sediul social al întreprinderilor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.

isd3