14.6 C
București
miercuri, 12 mai 2021 - 0:03

Clasamentul investitorilor străini, după țara de proveniență. Grafice

Olanda, Austria și Germania ocupă primele trei locuri în clasamentul statelor de rezidență ale investițiilor străine directe (ISD), potrivit unei statistici publicate miercuri de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Repartizarea a fost realizată în funcţie de ţara de rezidență a deţinătorului nemijlocit a cel puţin 10% din capitalul social al întreprinderilor investiţie directă din România.

Cercetarea statistică ISD a produs următoarele rezultate:

  1. Fluxul net de investiţii străine directe în 2014 a atins nivelul de

2.421 mil. €, din care:

  2.846 mil. € aport la capitalurile proprii;

    -425 mil. € credit net de la investitorii străini.

 

  1. Soldul final al investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2014a înregistrat valoarea de

       60.198 mil. €, din care:

         43.243 mil. € aport la capitalurile proprii, inclusiv profit reinvestit (71,8%);

           16.955 mil. € credit net primit de la investitorii străini (28,2%).

Clasamentul complet statelor de proveniență:

isd

Din punctul de vedere al orientării pe activităţi economice (CAEN), ISD s-au localizat cu precădere în industria prelucrătoare (32,0% din soldul total ISD). În cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (5,7% din soldul total ISD), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,5%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (4,0%), ciment, sticlă, ceramică (2,6%) şi fabricarea produselor din lemn, inclusiv mobilă (2,5%)

isd2

Din punct de vedere teritorial, se observă orientarea ISD cu precădere spre regiunea de dezvoltare București-Ilfov (59,2%). ISD au fost localizate teritorial după sediul social al întreprinderilor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.

isd3