3.7 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 12:46
No menu items!

Cine va achita prejudiciul produs de Dinu Patriciu, în valoare de peste 140 de milioane de dolari, către stat

spot_img

Curtea de Apel București a decis ca Ana și Maria Patriciu, fiicele fostului patron al companiei Rompetrol, Dinu Patriciu și fostele soții ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari și dobânda de peste 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol.

Decizia instanței a fost pronunțată pe 24 decembrie și nu este definitivă. Verdictul poate fi atacat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Antena 3.

”Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021”, a fost decizia instanței.

Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi și penalități de peste 83 de milioane de dolari, potrivit răspunsurilor ANAF și ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunaiGaz International pentru Centrul de Investigații Media, din octombrie 2021.
 
Fostul patron al Rompetrol, magnatul Dinu Patriciu, a murit în august 2014, cu doar două luni înainte de sentința definitivă de condamnare din dosarul Rompetrol I, din 7 octombrie 2014. Ancheta și procesul au durat peste 10 ani. Doar foștii directori ai companiei au primit pedepse cu executare.
 
Lorena Luchian