2.3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 9:55
No menu items!

Cine sunt magistrații care vor decide dacă Elena Udrea rămâne liberă să plece din țară

spot_img

Contestația DNA la decizia prin care Elena Udrea a rămas liberă să plece din țară, și nu sub control judiciar, așa cum au cerut procurorii, se va judeca pe 11 martie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Completul de trei judecători (desemnat aleatoriu) care va hotărî soarta fostului ministru al Dezvoltării este format din Alexandra Iuliana Rus, Aida Popa și Dan Andrei Enescu.

Magistratul ÎCCJ Alexandra Iuliana Rus a intrat în atenția presei când a fost singurul judecător din completul de 5 care a opinat că Liviu Dragnea este nevinovat, iar dosarul trebuie reluat de la zero, ceilalți magistrați susținând condamnarea fostului lider al PSD. Tot opinie separată a făcut și în dosarul Ainei Bica, fosta șefă a DIICOT, acuzată tot într-un dosar al DNA, când a opinat că Bica trebuie achitată. A treia “lovitură” consemnată de presă, pe care a dat-o judecătorul Alexandra Iuliana Rus procurorilor DNA este eliberarea din arest a 8 persoane acuzate de corupție și finanțare ilegală în dosarul PSD Arad.

Ceilalți doi magistrați din complet sunt cunoscuți, mai degrabă, pentru deciziile dure de arestare și condamnare în dosarele penale. Rodica Aida Popa este fostul vicepreședinte ÎCCJ și șefa Structurii de Securitate din instanța supremă. Dan Andrei Enescu a fost judecător la Curtea de Apel Ploiești, până să ajungă la ÎCCJ. 

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA privind plasarea fostului ministru Elena Udrea sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, în dosarul în care aceasta a fost condamnată în primă instanţă la opt ani închisoare. Sentința a fost dată, surprinzător, de același complet de judecată care a condamnat-o la închisoare.

Emanuel Stan