10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 15:41
No menu items!

Cine este premierul desemnat Nicolae Ciucă

spot_img

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, joi, pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier. Cine este generalul desemnat prim-ministru a cărui misiune este ca, în următoarele zece zile, să obțină votul majorității parlamentarilor (234 de voturi) pentru învestirea unui nou Executiv?

Nicolae Ciucă, general în rezervă și actual ministrul interimar al Apărării, a mai ocupat funcția de prim-ministru interimar, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și este membru PNL din octombrie 2020.
 
Ciucă este unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohnnis, care a dorit și în 2020 să-l propună pentru funcția de premier, dar a fost refuzat de liberali.
 
Nicolae Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, și a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul obișnuit de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu Viorică Dăncilă, premier la acea vreme.
 

Nicolae Ciucă s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

A fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cunoscut  drept “Scorpionii Roși”.

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă –  lupta pentru podul peste Eufrat, în Irak.

Bătălia de la Nassiria, Irak, din mai 2004, în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj.

A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în Biroul Operații.

În anul 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul activității sale, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

La capitolul avere, conform ultimei sale declarații din acest an, pentru anul fiscal anterior, Nicolae Ciucă are, împreună cu soția sa, o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați.

Împreună cu soția, Ciucă mai are un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj, deține două autoturisme Toyota – Corolla, cumpărată în 2006, și RAV4, cumpărată în 2020.

Are trei credite la bănci în valoare totală de 230.000 de lei, un salariu anual de 168.613 lei pentru activitatea de la Ministerul Apărării, o pensie de serviciu de 215.880 de lei anual, iar soția sa are o pensie de serviciu de aproape 60.000 de lei.

Lorena Luchian