17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 19:46

Chișinău: Cum l-a ajutat Vlad Filat pe Ilan Shor să devalizeze sistemul bancar

spot_img

Rechizitoriul procuraturii din Republica Moldova arată că fostul premier Vlad Filat, acuzat de corupție, l-a ajutat pe omul de afaceri Ilan Shor să preia conducerea Băncii de Economii a Moldovei și să pună la cale jaful sistemului bancar, cu pagube de peste 1 miliard de dolari.

Recent, Raportul Kroll a arătat că principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioase este Ilan Shor, om de afaceri și politician rusofil, apropiat de liderul socialiștilor Igor Dodon.

Principalele concluzii ale rechizitoriului:

  • În perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bani, bunuri şi servicii în suma de 60 de milioane de dolari.
  • Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi i s-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty-free.
  • În perioada 2013-2015, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari.
  • Respectivele bunuri şi servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice să adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentară de acţiuni BEM, fără participarea statului şi preluarea Consiliului de Administrare al BEM de către Ilan Shor.