18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:34
No menu items!

Raportul Kroll. Omul de afaceri Ilan Shor, din Republica Moldova, reținut

spot_img

Omul de afaceri Ilan Shor a fost reținut de procurorii anticorupție care îi prezintă acuzațiile în dosarul devalizării a trei bănci comerciale: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank

ilan shor moldova

Conform agenției de presă Unimedia, care citează purtătorul de cuvânt al procurorilor anticorupție din Republica Moldova, Ilan Shor are statut de învinuit și urmează sa fie plasat în arest. De asemenea, și alte persoane vor fi audiate în acest dosar deschis ca urmare a devalizării băncilor comerciale, la Centrul Național Anticorupție.

Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său o copie a raportului companiei de audit americane Kroll, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chișinău împotriva devalizării celor trei bănci și a corupției. Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioase ar fi omul de afaceri Ilan Shor, care anterior a fost un apropiat al liderului socialiștilor din republica Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon și Zinaida Grecianîi au plecat de urgență la Moscova, iar potrivit presei de la Chișinău, fuga în Rusia a celor doi ar avea legătură cu publicarea raportului Kroll.

La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale republicii, acordaseră credite ce totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu. În prezent, cele trei bănci se află sub administrația specială a Băncii Naționale de la Chișinău pentru a evita falimentul.

S.Marinescu