10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 5:34

Fost prim-ministru al Republicii Moldova, arestat

spot_img

Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului din Republica Moldova, întrunită, joi, în şedinţă, a aprobat cererea procurorilor de reținere și arestare a fostului prim-ministru Vlad Filat, parlamentar din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Potrivit procurorilor, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii a Moldovei, în perioada când acesta era prim-ministru (2010-2013).

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a declarat că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, conducătorii căreia sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii. Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar le-a cerut să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice. Procurorul general a mai spus că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar pe care l-a numit deosebit de complicat. 

Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugeri noi probe

Corneliu Gurin
procurorul general al Republicii Moldova

Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru ca Shor să fie numit consul onorific în Federaţia Rusă. În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari.

La mijlocul lunii iulie a acestui an, nașul şi nepotul liderului PLDM, Vlad Filat, au fost arestați pentru 30 de zile, în ancheta derulată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Odată cu ei au fost plasați în Izolatorul CNA şi administratorul firmei Caravita, dar şi directorul financiar. Decizia a fost pronunţată de Judecătoria Buiucani.

Primul care a fost adus în cătuşe în fața judecătorilor a fost Valdimir Rusu, nepotul milionar de 27 de ani al lui Vlad Filat. Tatăl său, Ion Rusu, a fost nemulţumit de decizie.

Emanuel Stan