16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:28
No menu items!

China reacționează dur la criticile Casei Albe pe tema libertății presei

spot_img

libertatea presei china

China a reacționat cu duritate vineri la criticile Casei Albe care i-a reproșat „restricțiile” pe care le impune libertății presei, legate cu predilecție de jurnaliștii străini, în contextul în care unul dintre aceștia a fost nevoit să părăsească țara asiatică, transmite AFP.

Disputa dintre Beijing și Washington intervine după plecarea lui Austin Ramzy, un jurnalist New York Times constrâns joi să părăsească China din cauză că nu i-a fost reînnoită viza.

Jay Carney, purtătorul de cuvânt al președintelui Barack Obama, a subliniat într-un comunicat că măsurile autorităților chineze „nu respectă libertatea presei și contrastează puternic cu tratamentul aplicabil jurnaliștilor străini (…) din Statele Unite ale Americii”.

China, unde aproximativ treizeci de jurnaliști chinezi se află în spatele gratiilor, conform unor organizații de apărare a drepturilor omului, a răspuns fără ezitare vineri. „China nu acceptă acuzațiile nejustificate ale americanilor și le cere să își măsoare limbajul și acțiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Hong Lei, citat de Xinhua și AFP.

„Statele Unite ale Americii sunt profund îngrijorate de faptul că jurnaliști străini din China continuă să sufere de pe urma unor restricții care îi împiedică să își desfășoare meseria, precum tergiversările legate de acordarea de vize pentru jurnaliști, restricții de călătorie spre anumite locuri considerate ‘sensibile’ de autorități și, uneori, violențe din partea autorităților locale”, a precizat Carney.

Regimul comunist este acuzat de represalii îndreptate împotriva presei occidentale, precum agenția americană Bloomberg sau New York Times, care au publicat anchete cu privire la imensele averi ale unor apropiați ai conducătorilor chinezi. Ramzy este al doilea corespondent New York Times care a fost obligat să părăsească China în 13 luni din motiv de neacordare a vizei.

C.A.