13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:04
No menu items!

Certificatul verde, obligatoriu pentru călătoriile în UE până în iunie 2023

spot_img

Comisia Europeană a propus extinderea sistemului de certificate Covid în UE cu un an, până la 30 iunie 2023, pentru a le permite celor care călătoresc să continue să folosească documentul pentru a intra în statele membre UE.

„Virusul COVID-19 continuă să se răspândească în toată Europa și în acest stadiu nu este posibil să se prezică numărul de infecții în a doua jumătate a anului 2022 sau apariția de noi tulpini. Prin urmare, se propune prelungirea certificatului digital până în 30 iunie 2023. Oferta de reînnoire a certificatelor covid oferă asigurări că aceia care călătoresc îl vor putea folosi în timp ce merg în țările UE care susțin anumite măsuri de sănătate publică”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Oficialii Comisiei Europene spun că, pe lângă extinderea reglementărilor, se propune recunoașterea oficială a testelor antigene împreună cu testele PCR. Această măsură are ca scop extinderea gamei de teste, acestea fiind în prezent la mare căutare.

În plus, trebuie să se asigure că datele de vaccinare pentru certificatele europene de vaccinare sunt sincronizate. Comisia Europeană a explicat că cetățenii primesc adesea plângeri legate de indicarea unui număr greșit de doze în certificatele covid atunci când au fost primite în diferite state membre ale UE.

„De asemenea, este important să se prevadă posibilitatea eliberării de certificate persoanelor care participă la studiile clinice ale vaccinurilor COVID-19. Certificatul digital UE COVID eliberat participanților la studiu poate fi apoi acceptat de alte state membre”, spun oficialii Comisiei.

Pentru a garanta extinderea regulamentului, Parlamentul European și Consiliul Europei trebuie să ia o decizie înainte de 30 iunie anul acesta.

Raluca Dan