29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:20
No menu items!

Celulă de criză în Germania, după ce 17 români au fugit dintr-un abator cu 1.300 de angajați infectați

spot_img

1.300 de lucrători de la abatorul de carne al unuia dintre cei mai mari producători din Germania unde a fost depistat un focar de COVID-19 au fost confirmați cu coronavirus, iar jumătate dintre ei sunt români, conform datelor transmise duminică de Ministerul român de Externe. Reprezentanți ai consulatului participă la o celulă de criză cu misiunea de a-i localiza pe 17 români care au părăsit locul de carantină.

Focarul de COVID-19 a fost confirmat zilele trecute la o fabrică de carne a grupului Toennies din orașul Rheda Wiedenbrueck din landul Renania de Nord-Westfalia, unde lucrează mii de români.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, că reprezentanții Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile locale și compania angajatoare pentru a solicita măsuri pentru gestionarea situației și pentru a obține informații suplimentare privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate.
Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate, precizează MAE.
 
În acest context, consulul general al României la Bonn a mers în 18 iunie la sediul companiei pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate cu COVID-19 sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei și autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activității, a transmis MAE.
 
Potrivit Ministerului român de Externe, autoritățile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situația rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.
MAE menționează că, pe fondul evoluției situației, în cursul zilei de astăzi va avea loc o reuniune la nivelul autorităților de land la care vor participa și reprezentanți ai Consulatului General al României la Bonn,
Tensiunile au crescut exponențial după ce premierul landului german Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a susținut că românii și bulgarii sunt vinovați de răspândirea coronavirusului.